INTERVIU GD MASINI DE RIDICAT

GD MAȘINI de Ridicat este o companie românească cu capital privat, cu o vechime de peste 15 ani pe piața românească, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca.

Compania a început doar cu activități de comerț, iar acum au propriul departament de proiectare, o rețea de echipe proprii de montaj și service, care asigură intervenția promptă în orice colț din țară. Din anul 2009, GD Mașini de Ridicat lucrează în sistemul de asigurare a calității ISO 9001 și sunt atestați de către INSEMEX pentru montaje de echipamente de ridicat în medii explozive ATEX.

Partenerii cei mai importanți sunt producătorii germani – Stahl Crane Systems GmbH și SWF Krantechnik GmbH. Furnizorii au deplină încredere în parteneriatul pe care l-au construit de-a lungul timpului cu compania.

Pentru mai multe detalii, am stat de vorba cu Ovidiu KRIȘAN, Director General GD Mașini de Ridicat SRL.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Ovidiu KRIȘAN: Principalul nostru domeniu de activitate este comercializarea, proiectarea, fabricarea, montajul si service-ul de echipamente industriale de ridicat și transport. Fiecare client este diferit, cu nevoi diferite, cu probleme diferite. Tocmai din acest motiv, gândim ofertele noastre pentru a corespunde nevoilor concrete ale aplicației deservite. Soluția propusă de noi este cu siguranță soluția de ridicare corectă pentru fiecare necesitate în parte.

E.E: Care sunt noutățile pentru anul 2020 în materie de produse noi?

O.K: O noutate este parteneriatul nostru cu firma italiană Zallys și cărucioarele electrice industriale produse de această companie. Cărucioarele electrice joacă un rol tot mai important în procesele de producție din lumea largă. Sunt silențioase, fără emisii, fără vibrații, fără zgomot de motor, cu costuri de întreținere minimale, cu prețuri foarte accesibile, reprezintă varianta perfectă pentru deplasarea mărfurilor sau a persoanelor.

Datorită dimensiunilor reduse, se strecoară cu ușurință în spații înguste. Pentru manevrarea acestor echipamentelor nu sunt necesare atestate sau permise speciale. O modalitate de transport care protejează mediul datorită alimentării electrice, sunt perfecte pentru spații sensibile, cum ar fi cele din industria alimentară sau cea farmaceutică. Poate fi soluția căutată pentru compensarea lipsei forței de muncă.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

O.K: Podurile rulante, diferite tipuri de macarale industriale, dispozitive de ridicat cu vacuum, platforme de ridicat marfă, cărucioarele electrice de ridicat sau  transportat, echipamente destinate spațiilor cu potențial exploziv sau cu funcționare în medii “clean room” – toate contribuie la succesul partenerilor noștri.

E.E: În ce stadiu se află piața in care activați, la momentul actual?

O.K: După cum am simțit cu toții, extinderea epidemiei de coronavirus are efecte importate asupra economiei mondiale și fiindcă trăim într-o lume globalizată, aceste efecte se simt puternic și în Romania. S-a manifestat cu o criză de „cerere” din cauza opririi investițiilor în domeniul industrial.

În această perioadă suntem alături de companiile care continuă să lucreze, dar se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu greutățile implementării măsurilor de distanțare socială. Partenerul nostru TAWI AB din Suedia, are soluții foarte diverse, bazate pe tehnologia vidului, care pot ameliora semnificativ această problemă. Aceste echipamente se manevrează doar de o singură persoană, ca poate manipula marfa rapid și ușor, folosind o singură mână.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

O.K: La nivel global, companiile industriale din toate sectoarele trec prin a patra revoluție industrială – „Industria 4.0”. Ne place sau nu ne place, automatizarea, roboții și inteligența artificială sunt deja în lumea noastră de zi cu zi.

Acest lucru se simte desigur și în cazul echipamentelor de ridicat –  cererea pentru echipamente sofisticate este în creștere. Mă gândesc la poduri rulante cu funcții inteligente, ce încorporează mijloace electronice de monitorizare și control și care permit utilizarea lor pentru manipularea sarcinilor în condiții mai sigure, cu productivitate mai mare. Sau la macarale complet automatizate, comandate de pe ecrane touchscreen. Sunt firme în România care au ajuns la o cultura tehnică necesară și își permit asemenea investiții.

De fapt sunt soluții la îndemâna oricui, pentru că unele nu implică costuri exagerate. Înglobarea acestora într-un proces de producție, poate fi primul pas pe care-l poate face chiar și o companie mică în această direcție.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

O.K: Echipamente de manipulare inteligente de la Quick-Lift BINAR din Suedia, cu siguranță se încadrează în această categorie. Conceptul Binar se bazează pe un mâner inteligent combinat cu efector final pentru prinderea sarcinii, totul montat pe un braț articulat și multă tehnologie. Brațul seamănă cu o adevărată mâna bionică, unitatea de comandă transformă mișcarea mâinii în semnale electronice. Efectorul final este partea de la care pornesc răspunsurile la impulsurile primite de la senzori. Dispozitivul de ridicare este literalmente o extensie a mișcării mâinii și brațului, cu cel mai înalt grad de precizie. Necesarul de forță pentru operare este de doar 20 grame, indiferent de sarcina manipulată. La eliberarea mânerului, sarcina rămâne în echilibru, permițând operatorului să folosească ambele mâini pentru alte activități.

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2020?

O.K: Pentru multe companii anul 2020 este, mai mult sau mai puțin, compromis. Totuși, perspectivele pe termen mediu și lung sunt optimiste. În spatele norilor în continuare strălucește soarele, trebuie să avem răbdare. România are mare nevoie de investiții și acestea vor veni, vor crea un mediu propice dezvoltării în general și, implicit, a companiilor din sectorul în care activăm.