INTERVIU EPLAN

Compania EPLAN a fost fondată în 1984 şi este parte a grupului Friedhelm Loh, cu peste 1000 de angajaţi în întreaga lume. Friedhelm Loh Group îşi desfăşoară activitatea global cu 18 centre de producţie şi 80 de filiale internaţionale. Întregul grup are peste 11,500 de angajaţi şi a generat venituri de aproximativ 2,5 miliarde de Euro în 2017.

EPLAN Software & Service GmbH filiala România a fost fondată în 2009 cu sediul central în Cluj-Napoca şi este unic distribuitor în România al produselor şi serviciilor EPLAN. Compania este autorizată  să ofere pachetele de programe EPLAN, suport pentru acestea, cursurile şi serviciile de consultanță aferente.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

EPLAN: Compania oferă software şi soluţii în domeniile ingineriei electrice, automatizări şi mecatronică. Compania dezvoltă una dintre soluţiile software globale de top pentru proiectarea instalaţiilor şi tablourilor. EPLAN este, de asemenea, partenerul ideal pentru eficientizarea proceselor de inginerie complexe.

Atât interfeţele cu sistemele ERP şi PLM/PDM standardizate, cât şi cele personalizate asigură consistența datelor de-a lungului întregului lanţ de valori. A lucra cu EPLAN înseamnă comunicare nelimitată de-a lungul tuturor disciplinelor de inginerie. Indiferent că este vorba de companii mici sau mari, clienţii pot aplica experienţa lor mai eficient. EPLAN doreşte să crească în continuare împreună cu clienţii şi partenerii şi duce mai departe integrarea şi automatizarea în inginerie. La nivel global, EPLAN susţine peste 51000 de clienţi. „Inginerie eficientă“ este scopul.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2019 în materie de produse noi?

EPLAN: În ziua de azi , urmând trendul aferent Industry 4.0 , consistenţă şi corectitudinea datelor este foarte importantă. Pentru a ajuta clienţii să reuşească, EPLAN a lansat software-ul EPLAN eView bazat pe cloud, prin intermediul căruia, actorii implicaţi în procesul de proiectare, producţie, punere în funcţie, mentenanță, cât şi operare, au acces în timp real la proiectele realizate cu EPLAN. Astfel, se elimină erorile care pot influenţa produsul finit, cât şi funcţionarea acestuia.

Noua platformă digitală EPLAN ePulse este noutatea anului 2019, dar aceasta, precum şi alte produse şi servicii inovatoare de la EPLAN, vor fi anunţate şi prezentate în detaliu la expoziţia Hannover Messe.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

EPLAN: Platforma de produse şi soluţii EPLAN cuprinde produsele:

-EPLAN Electric P8 – software specializat pentru proiectare electrică; oferă posibilităţi nelimitate de automatizare a proceselor de planificare, documentare şi proiectare în domeniul electric. Producerea automată a rapoartelor detaliate bazate pe schemele desfăşurate este parte integrantă a unui sistem de documentaţie complet care acoperă totalitatea proceselor dintr-un proiect: analiză specificaţii, proiectare, producţie, asamblare, punere în funcţie şi funcţionare.

Prin folosirea funcţiilor standard în combinaţie cu extensiile opţionale, EPLAN Electric P8 este un tool cu ajutorul căruia se optimizează procesul de proiectare şi producţie, reducând erorile şi sporind calitatea produselor fabricate de clienţii şi partenerii EPLAN.

– EPLAN Pro Panel – software specializat pentru proiectarea tablourilor electrice; este un must-have în construcţia dulapurilor de comandă şi control, dulapurilor de servicii ca, cc , dulapurilor de JT aferente instalaţiilor de forţă. Acest produs permite crearea unui proiect virtual în 3D (DigitalTwin) al produsului proiectat, permiţând producătorului de tablouri să optimizeze cablarea, cât şi aranjamentul componentelor şi adaptarea barelor de cupru (unde e cazul) înainte de lansarea în producţie. Astfel, costurile de producţie şi timpul de lansare a produsului pe piaţă, scad semnificativ. Prin conectarea cu sistemul ERP, PDM/PML şi generarea automată a BOM (listelor de materiale), costurile sunt controlate şi optimizate. EPLAN Smart Wiring, componenta opţională a EPLAN Pro Panel, simplifică cablarea dulapurilor permiţând chiar şi tehnicienilor fără experienţă să cableze corect fără greşeli. În plus, doar la un click distanţă, optimizează rutarea conductorului dintr-un dulap şi determină lungimea corectă a acestuia.

-EPLAN Fluid – software specializat pentru proiectarea instalaţiilor hidraulice şi pneumatice.

-EPLAN Preplanning – software pentru proiectarea proceselor şi instrumentaţie, a instalaţiilor BMS.

-EPLAN Harness proD – software pentru proiectarea cablajelor utilizate în diverse industrii.

-EPLAN Cogineer – software pentru generarea automată a schemelor pe baza macrourilor.

-EPLAN Syngineer – software de interfaţare în proiectele din mecatronică.

-EPLAN eView – software pentru accesarea proiectelor EPLAN în Cloud.

-EPLAN Dată Portal – portal online cu aparataj al producătorilor globali.

E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

EPLAN: Piaţa aferentă software-ului în România este încă la început. O parte din potenţialii utilizatori sunt obişnuiţi cu tool-uri vechi care nu automatizează procesul de proiectare, iar cel mai mare competitor al EPLAN este status quo. EPLAN nu este doar un software: EPLAN împreună cu produsele aferente platformei EPLAN este tool-ul potrivit pentru eficientizarea ingineriei, a proiectării, a producţiei, cât şi pentru optimizarea costurilor şi a timpilor de lansare a unui produs în piaţă.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

EPLAN: Piaţa este în creştere, companiile sunt tot mai conştiente de avantajele folosirii unei platforme care îţi permite accesul la o bază de date consistentă (în DATA PORTAL sunt listate peste 800.000 de componente electrice aferente celor mai cunoscuți producători din lume din domeniul electric), prin intermediul căreia ingineria devine tot mai eficientă. Deficitul de angajaţi în domeniul proiectării şi al producţiei forţează companiile să identifice opţiuni de optimizare a timpului şi a costurilor aferente proiectării şi producţiei.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

EPLAN: EPLAN Electric P8, EPLAN Pro Panel, EPLAN Smart Wiring, EPLAN Cogineer (tool care automatizează procesul de proiectare), EPLAN Preplanning.

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2019?

EPLAN: Estimăm o creştere cu 20% a cifrei de afaceri.