INTERVIU EFFECTIVE FLUX

Effective Flux este o echipă de aproape 50 de experţi care livrează consultanta şi instruire pentru îmbunătăţirea proceselor şi creşterea calităţii produselor. Compania lucrează cu peste 250 de companii clienţi, la nivel naţional, dar şi în restul Europei și a instruit peste 10.000 de participanţi la cursuri, a derulat cu succes peste 40 de proiecte de consultanţă şi  consiliat peste 200 de proiecte de îmbunătăţire folosind Six Sigma.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Din pespectiva industriilor, peste 50% din serviciile noastre se adresează companiilor din domeniul automotive (furnizori T1 şi T2) dar în ultimii ani am adăugat din ce în ce mai multe industrii : electronică, metalurgica, mase plastice, alimentară, farma , servicii bancare şi altele. Lucrăm cu majoritatea companiilor auto furnizori de rang 1 şi 2 din ţară, în majoritatea covârşitoare a lor, companii multinaţionale dar şi cu un număr tot mai crescut de companii româneşti.

Easy Engineering: Care sunt noutăţile pentru anul 2020 în materie de produse noi?

Oferim , în parteneriat, software-ul Flexsim, şi prin acesta, acces la simularea fluxurilor pentru procese în producţie, magazii, spitale sau aeroporturi. Utilizarea acestuia permite determinarea scenariului optim de amplasare a echipamentelor/posturilor pentru o capacitate maximă a fluxului şi o utilizare judicioasă a spaţiului.

Easy Engineering: Care sunt gamele de produse comercializate?

Serviciile principale sunt consultanta şi instruire pentru :

-implementare / îmbunătăţire a sistemelor de calitate (9001, IATF 16949);

-creşterea capacităţii de producţie prin reducerea pierderilor, implementarea sistemelor Lean personalizate, reducerea rebuturilor şi implementarea sistemelor de întreţinere preventivă;

-programe de instruire Six Sigma cu coaching proiecte reale şi tehnici statistice.

În plus, sprijinim clienţii pentru identificarea şi dezvoltarea furnizorilor din industria automotive şi nu numai.

Ca urmare a solicitării clienţilor care au beneficiat de formările Six Sigma sau tehnicilor statistice, am adăugat şi activitatea de  Reseller software MINITAB(sprijin pentru partea statistică).

Mai nou suntem singurul reseller din România pentru software-ul de simulare layout FlexSim . Flexsim este software din Statele Unite ale Americii şi este considerat cel mai bun produs de acest profil la nivel global.

Easy Engineering: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

Zona industriei auto trece prin schimbări majore induse de noile cerinţe de reducere a poluării dar şi de orientarea către vehiculele electrice şi cele autonome.

Ca urmare, companiile sunt foarte prudente cu controlul costurilor, printre primele activităţi afectate de reduceri fiind şi instruirile.

Din ce în ce mai multe companii tind să îmbrăţişeze cele mai bune practici de eficientizare din industria automotive: tehnici de rezolvări probleme, instrumente statistice de stabilizare a proceselor, metodologia Six Sigma sau sisteme de producţie Lean iar noi suntem foarte activi pentru a le prezente avantajele acestor sisteme şi modalităţile de implementare.

Totodată există o doză (normală?) de amatorism şi tendinţe primordial comerciale în detrimentul calităţii serviciilor de instruire. Luaţi de exemplu mult promovatul LeanSix Sigma, o struto-camila care sună interesant, din păcate însă pe teren se dovedeşte doar un amalgam superficial de instrumente, foarte util să te blochezi când încerci să rezolvi probleme adevărate.

În acest fel se face un deserviciu celor ce sunt deschişi la noi instrumente de creşterea competitivităţii care le precep astfel negativ şi nu mai doresc ulterior să le folosească.

De altfel, Six Sigma şi Lean , implementate corect, asigura în continuare rezultate extraordinare.

Easy Engineering: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

Piaţa de consultanţă şi instruire pentru îmbunătăţirea proceselor tinde să se maturizeze. Clienţii sunt mai pretenţioşi, sunt mai interesaţi să obţină rezultate parcă mai mult decât un certificat. Recomandările de la client la client, renumele pe care ţi-l clădeşti pe piaţă şi cât de mult eşti orienta către nevoile clientului încep să facă legea pe piaţă.

Într-o altă ordine de idei, suntem implicaţi într-un mediu supus unor schimbări rapide induse de tehnologie. Cine nu ţine aproape de acest factor(tehnologia), risca să dispară de pe piaţa în câţiva ani.

Serviciile integrate cu cât mai multă valoare pentru client, orientarea către client şi către angajaţi motivaţi şi instruiţi ca să ţină pasul cu ce-i nou, rămân în continuare elemente cheie în succesul afacerilor de servicii.

Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

Într-o perioadă în care fluctuaţia de personal este în top 3 probleme, aducem în România o opţiune din gama Industry 4.0 pentru învăţarea mult mai rapidă a operaţiilor: Human Interface Mate. Acest produs asistă interactiv lucrătorul în realizarea operaţiilor, acţionând ca un ghid omniprezent inclusiv prin anunţarea în mod preventiv a potenţialelor erori.

Fără a fi neapărat inovatoare din perspectiva apariţiei pe piaţa globală, utilizarea tehnicilor statistice avansate(susţinute şi de software-ul MINITAB)  sunt de o utilitate acută în reducerea defectelor, optimizarea proceselor cu mai multe variabile , predicţia unor trenduri în procese dar şi un pas absolut necesar către ceea mulţi numesc Industry 4.0 .

Aceste tehnici (unele obligatorii în automotive) includ analize grafice (pareto, box plot, histograma) cât şi tehnici mai avansate (diagrame de control şi capabilitatea proceselor, regresii, anova sau DOE). Deja astăzi avem foarte multe date colectate, din păcate însă nu ştim cum să le analizăm într-un mod sistematic astfel încât să luăm deciziile potrivite de îmbunătăţire.

Din păcate în România tehnicile statistice nu sunt apreciate şi utilizate la adevărata lor contribuţie pentru afacere. Din acest motiv ele ar fi „inovatoare” pe piaţa noastră, cu impact masiv în industrii (mai ales cele de serie mare şi de volum) dar şi în servicii (retail, spitale, farma, transporturi, etc.).

Easy Engineering: Ce estimări aveţi pentru anul 2020?

Ne vom consolida poziţia de cea mai puternică firma românească de consultanţă şi instruire pentru îmbunătăţirea proceselor din zona industriei automotive. Am demarat deja activităţi de dezvoltare a furnizorilor de rang 1 şi 2 unde expertiza noastră acoperă producţia de serie, calitatea, întreţinerea şi logistică. Vom continua transferul personalizat de bune practici din industria automotive către celelalte industrii, pentru creşterea competitivităţii cu costuri mici.

Urmărim începerea unor proiecte mai complexe de optimizare procese, în care să plecăm de la optimizarea fluxului folosind Flexsim, implementarea sistemului de producţie , implementarea întreţinerii preventive, corelarea cu fluxul de materiale din magazii şi proiecte de integrare roboţi , unde este cazul.

Toate acestea vor fi aliniere cu cerinţele standardelor de calitate ISO 9001 sau IATF16949 şi cu nevoile de capacitate ale clienţilor.