INTERVIU DENDRIO SOLUTIONS

Tehnologia este în prezent unul din factorii cheie prin care afacerile/companiile pot obține avantaje competitive semnificative – fie că vorbim de lansarea de produse noi, alinierea produselor și serviciilor existente la cerințele clienților, îmbunătățirea experienței de interacțiune cu utilizatorii, creșterea vitezei de inovație, creștere de productivitate sau reducere de costuri. Dendrio Solutions este rezultatul unui proces susținut de consolidare a expertizei tehnice și de business dezvoltate în ultimii 20 de ani de către companii cum ar Crescendo Solutions, GECAD NET și Bittnet și reunește o echipă de peste 40 de ingineri certificați pe un spectru larg de platforme și soluții IT.

 

Easy Engineering: Spuneți-ne câteva cuvinte despre companie.

Dendrio Solutions (Dendrio) oferă soluții și arhitecturi IT integrate destinate companiilor care sunt sau doresc sa devina mai agile si care vad in tehnologie un instrument important de creștere al propriilor afaceri. Cu un focus și expertiză extinsă în domeniul securității sistemelor informatice si al arhitecturilor hibride – centre de date si soluții de tip cloud privat/public – Dendrio își propune sa fie un ghid prietenos care sa ajute companiile sa transforme lumea complexă a sistemelor informatice în instrumente eficiente de business.

Soluțiile implementate se bazează pe cele mai înalte standarde tehnologice și sunt construite împreună cu liderii mondiali din domeniu – fie că discutăm despre rețele securizate (Cisco, Checkpoint, BitDefender, Kaspersky, Trend Micro) sau arhitecturi de datacenter bazate pe tehnologii dellEMC, HP, Cisco, Microsoft.

Considerăm agilitatea în afaceri ca fiind extrem de importantă și de aceea ne concentrăm în mod particular pe implementarea arhitecturilor de tip ”Infrastructure as a Service”, ”Platform as a Service” și ”Software as a Services” – într-un mod securizat, hibrid, multi-cloud, bazat pe Microsoft Azure și Amazon Web Services. Nu în ultimul rând, implementăm pentru clienții și partenerii noștri soluții de creștere a productivității – soluții de tip ”Modern Workplace”, bazate atât pe platformele Microsoft 365 cât și pe suitele de software colaborativ de la Adobe, Autodesk și/sau Cisco.

Credem în flexibilitate/agilitate, evoluție continuă, eficiență maximă a soluțiilor oferite, inclusiv din perspectiva utilizării capitalului investit. Credem în ”Secured Hybrid Multi-Cloud” ca principal instrument de transformare a platformelor IT într-un instrument real de dezvoltare al unei companii moderne. Your Journey. Upgraded!

Infra: security & networking &DC

Flexible: multi-cloud; DevOps

Agility: multi-cloud; collab; DevOps; DevSecOps

Innovation: RPA; TypingDNA;

 

E.E: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Dendrio: Secured Hybrid Multi-Cloud.

Dendrio implementează soluții integrate IT, cu focus pe infrastructuri securizate în mediu hibrid (on-premise/cloud). Discutăm de componente hardware, software și servicii de proiectare și implementare a arhitecturilor complexe pentru networking (Cisco, Checkpoint) și datacenter (DellEMC, HP, Cisco, VMWare, Microsoft). O zonă de expertiză importantă este cea de proiectare, migrare, operare și suport a infrastructurilor bazate pe cloud. Dendrio este cel mai mare furnizor de soluții și servicii destinate implementării, optimizării și operării arhitecturilor hibride sau bazate în totalitate pe cloud (public/privat) – AWS și/sau Microsoft Azure.

Împreună cu celelalte companii din Bittnet Group: Bittnet Training, Equatorial și Elian Solutions, Dendrio poate crea un mecanism unic de eficientizare a operării infrastructurii IT a unei companii:

– Training-ul și transferul de cunoștințe către echipele clienților – prin intermediul celui mai mare de centru de training IT din România;

– Securizarea/Optimizarea/Implementarea/Operarea/Mentenanța sistemelor complexe IT – prin Dendrio Solutions;

– Implementarea aplicațiilor de business necesare operării eficiente  a companiilor – Microsoft Dynamics prin intermediul Elian Solutions;

– Change management prin intermediul Equatorial – abordarea schimbării la nivel de organizație pentru a putea maximiza efectele transformării digitale! Prin gamificarea procesului de transformare – crescând implicarea echipelor la procesul de transformare și management ulterior.

Nu în ultimul rând prin implementarea unui spectru larg de soluții inovatoare, împreună cu companii lideri in segmente specifice – cum ar fi TypingDNApentru implementarea soluțiilor de ”Behavioral Biometrics”, automatizarea proceselor prin ”Robotic Process Automation” sau atingerea și menținerea compatibilității cu cerințele GDPR prin implementarea platformei Sypher.

E.E: Care sunt noutățile pentru anul 2019 în materie de produse noi?

Dendrio: Din partea Microsoft avem următoarele “lansări” anunțate pentru 2019:

-Microsoft System Center 2019, lansat deja din 14/03/2019

(https://cloudblogs.microsoft.com/windowsserver/2019/03/07/coming-soon-microsoft-system-center-2019/)

-Visual Studio 2019, lansat în 02/04/2019

(https://devblogs.microsoft.com/visualstudio/visual-studio-2019-code-faster-work-smarter-create-the-future/)

-Azure DevOps Server 2019, lansat în martie anul acesta

(https://azure.microsoft.com/en-us/blog/now-available-azure-devops-server-2019/)

-BizTalk Server “vNext”, lansarea estimată la jumătatea anului 2019

(https://blogs.msdn.microsoft.com/biztalk_server_team_blog/2018/08/09/our-integration-product-roadmap/)

-SQL Server 2019, lansarea estimată în a doua jumătate a anului. SQL Server 2019 community technology preview 2.4 is now available

(https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-2019)

 

Produsele noastre, ca Dendrio – a secure hybrid multi-cloud integrator – sunt serviciile prestate de echipele de presales si delivery, clasificate in:

-consultancy

-resell

-system integration

-initial configuration

-migration

-upgrade

-optimisation

-adoption services

-technical support

-training.

Lansări de produse:

-Catalyst 9200

-Catalyst 9800 wireless controller

-4800 wireless AP

Din partea Cisco, focusul și “new entries” sunt date de promovarea unor concepte tehnologice, cum ar fi Cisco Digital Network architecture (https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/enterprise-networks/index.html).

 

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

Dendrio: Businessul de integrator înseamnă că oferim clienților noștri soluțiile și serviciile de care au nevoie începând cu analiza inițială, faza de design, implementare și testare ce rezultă în proiecte la cheie pentru companii cu nevoi diferite în ceea ce privește IT-ul:

-Infrastructura de rețea (routing, switching, Wi-Fi, optimization, consultanță);

-Cybersecurity (securitatea de rețea, securitate pentru data centere, securitate pentru dispozitivele utilizatorilor, IPS, Advanced Malware Protection, Next Generation Firewall, securitate pentru e-mail si Web);

-Managementul rețelelor (monitorizare și alertare, management centralizat, analiza traficului);

-Migrarea și servicii de tip cloud (cloud privat, public și hibrid, trecerea de la o versiune la o alta, migrare și relocalizare pas cu pas);

-Virtualizare și data center (computing, stocare, rețelistică, backup, platforme de virtualizare, VDI);

-Mobilitatea angajaților, inclusiv Bring Your Own Device – BYOD;

-Comunicații și colaborare centralizată (telefonie IP, DECT phones, mesagerie instantă, prezență on-line, conferințe web);

-Conferințe video, inclusiv teleprezență (pentru desktop-uri, pentru sală administrativă, camere de conferință, smartphones, tablete, notebook-uri și stații de lucru, integrare cu smartboards);

-Licențe de software (Microsoft, Adobe, Autodesk, Cisco, Kaspersky, Bitdefender, Trend Micro, DellEMC, VMware, Veeam);

-Servicii de mentenanță și suport.

 

Dendrio este în măsură să ofere clienților săi și servicii bazate pe cloud:

-Amazon Web Services

-Microsoft 365 – Licențiere, migrare, operare și suport

-Microsoft Cloud provisioning si DevOps (Azure)

-Infrastructura cloud de la Cisco (Meraki)

-Infrastructura cloud pentru video-conferinte (Webex)

-Infrastructura cloud pentru securitate Web (ScanSafe)

-Managementul energiei prin Cisco cloud (Cisco EnergyWise)

-Google Apps

 

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

Dendrio: Piața de produse și servicii IT se află într-o continuă dezvoltare atât la nivel local (România), cât și internațional. Toate trendurile menționate anterior (business agility, compliance&regulation, cybersecurity, automation, Data&AI) generează oportunități de business semnificative atât pentru clienții noștri, cât și pentru Dendrio. Soluțiile tehnologice oferite de către Dendrio (networking, data center, cyber security, hybrid multi-cloud), completate cu serviciile oferite de către întreg grupul Bittnet se suprapun perfect peste aceste trenduri curente.

Conform analizelor ANIS piața serviciilor IT a depășit 4.5 mld EUR in 2018 estimarea fiind să depășească 5 mld in 2019.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

Dendrio: Conform studiului Software & IT Services în România – 2018 Edition publicat de către ANIS, piața serviciilor IT va continua trendul de creștere cu 2 cifre pentru perioada următoare – cu o medie de creștere de peste 15% pe perioada 2019 – 2021, cu un potențial de a se depăși 5 mld EUR în industria de IT până la final de 2019.

Observăm o serie de tendințe la nivel regional sau global care impactează semnificativ și piața din România:

Business Agility: DevOps & Cloud.

Creșterea vitezei de inovare devine o necesitate pentru majoritatea industriilor. Mai mult, lansarea de noi produse care să înglobeze/utilizeze informații din surse multiple de date, procesarea volumelor mari de date pentru creșterea interacțiunii cu clienții sunt doar câteva dintre cerințele cu care toate companiile se confruntă. În acest context principiile de dezvoltare software agile, bazate pe infrastructuri securizate și scalabile sunt unul dintre principalele instrumente pe care companiile le au la dispoziție.

Compliance&Regulation (Conformitate și reglementare)

Regulamentele europene în vigoare cum sunt General Dată Protection Regulation (EU) 2016/679 – GDPR și Payment Services Directive (PSD 2) – (EU) 2015/2366 creează necesitatea standardizării și a optimizării anumitor procese și servicii la nivelul companiilor precum și necesitatea lansării unor platforme software care să permită integrarea serviciilor financiare cu alți operatori de pe piață. În acest context, platforme de  integrare dezvoltate peste cloud, utilizând principii de dezvoltare modernă (DevOps sau DevSecOps) capătă din ce în ce mai multă tracțiune.

Security

Nu este un subiect nou – doar un subiect care a luat și continuă să ia amploare. Ca urmare a valului tot mai mare de atacuri cibernetice la nivel global (și a creșterii riscurilor pe care aceste atacuri le aduc companiilor) vedem o creștere a eforturilor companiilor de a se proteja – atât prin implementarea soluțiilor clasice (perimeter/network/data loss prevention), cât și adopția soluțiilor avansate de cybersecurity de genul ”behavioral analytics”.

Automation

Optimizarea proceselor, implementarea rapidă (fără a intra pe o listă lungă de așteptare) a acestor optimizări, abilitatea de a reduce costurile de operare, scalabilitatea proceselor automatizate sunt tot atâtea motive pentru adopția la scară largă a platformelor de tip RPA, dar și a infrastructurilor IT bazate pe scripting și a rețelelor automatizate (Software Defined Networks – SDN).

Data & AI

Departe de a fi utilizate la întregul potențial, datele și sistemele automate de luare a deciziilor vor crea un impact semnificativ în modul în care produsele și serviciile vor fi gândite. Tranziția din zona de raportare standard către structuri de tip no-sql/datalakes și Machine Learning sunt prezente și în România.

 

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

Dendrio: Deloc surprinzător, produse care se suprapun pe trendurile amintite:

Arhitecturi și consultanță legate de migrarea aplicațiilor către un mediu hibrid sau nativ de cloud. Consultanță pentru arhitecturi de aplicații bazate pe microservicii sau serverless – pentru a putea beneficia în mod real de flexibilitatea și puterea oferite de cloud-urile publice. Concepte de tipul blockchain – bazat pe serviciile oferite de către Azure și AWS sau ”all-in-one licensing model” prin care utilizatorii pot avea acces la orice licență software în baza unui abonament lunar sunt subiecte la care lucrăm în prezent.

Soluții de tip ”behavioral modeling and machine learning for advanced threat detection” – Cisco Stealthwatch implementate în cloud sau ”behavioral authentication” (bazat pe platforma TypingDNA).

Servicii de automatizare bazate pe platforma UiPath sunt doar câteva dintre proiectele din zona de inovație ale Dendrio.

 

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2019?

Dendrio: Pentru industria IT și pentru Dendrio ne așteptăm să vedem un business în creștere. Sigur, totul sub amprenta unei instabilități politice locale, regionale și globale. Credem că toate trendurile menționate anterior se vor regăsi în 2019 în piața de IT. Aceste trenduri se vor reflecta nu numai la nivelul industriei de IT dar din multe perspective vom asista la o adaptare (sperăm evoluție) a companiilor către modele de business agile – lucru flexibil cu angajații, lansarea unor produse de business care vor utiliza intrinsec aplicații software și volume mari de date, poate chiar descentralizarea și de-ierarhizarea companiilor care activează în piețe extrem de competitive.