ÎN CONTINUÃ SCHIMBARE

Una din multele întrebări care au răscolit mintea omenirii din cele mai vechi timpuri este de ce lucrurile nu pot rămâne la fel pentru mult timp, adică de ce nu există o permanență în natură și în univers și de ce există această nevoie de schimbare perpetuă? Odată ce găsim un mediu propice, de ce acest mediu nu poate să existe în acest mod pentru totdeauna? Dacă ar fi să ne uităm mai îndeaproape la funcționarea legilor naturii, dar și a forțelor fizice și a energiilor care se manifestă și animă toată materia, am putea observa diverse fenomene. Există, bineînțeles, și fenomene pe care nu le putem observa și pe care știința încă nu le-a descoperit. Unele le putem doar intui prin deducție, iar altele le putem doar specula și rămân în arealul imaginației. Unul dintre fenomenele pe care le putem observa este evoluția, care poate fi descris și astfel: un anumit tip de materie aflat într-un anumit punct în spațiu, prin intermediul acționării unor forțe specifice asupra acestei materii, i se pot adăuga și alte elemente prin fuziunea lor cu materia inițială, într-un interval specific de timp. Am putea presupune, în mod analog, că, dacă nu ar exista un schimb constant de elemente în univers, nici evoluția nu ar putea fi posibilă. Ce este important din această ecuație, pentru noi oamenii, ar fi intervalul de timp, luând în considerare timpul nostru limitat de existență. 

Dacă ar fi să ne raportăm la viața planetelor, viața organică de pe Pământ și tot ce ține de acest mediu, pentru noi reprezintă un fenomen permanent. Acest fenomen, în concordanță cu descoperirile științifice în legătură cu vârsta universului, se poate afirma cu siguranță că nu este permanent ci variabil. Am putea să spunem chiar că trăim în diferite axe de timp în comparație cu planetele. Viața planetelor este incomensurabil mai mare decât a noastră. 

Fără acționarea unor forțe specifice, într-un interval definit de timp evoluția nu s-ar putea realiza. Similar cu un proces de lansare a unei variante noi de produs, este nevoie de timp pentru a face studii despre îmbunătățiri, comparații cu modele precedente, design, producție, distribuție șamd. Toate aceste detalii foarte specifice vor ghida practic viitoarea viață a produsului final. De asemenea, pentru a avea succes acesta trebuie să fie și inovator. Natura este cel mai mare laborator pe care îl cunoaștem, iar noi suntem, în acest caz, produsul.

Din fericire există știința care poate fuziona și alte elemente pe care noi singuri nu le-am putea obține, iar tehnologia este mijlocul pentru a obține acele elemente. Astfel, nimic nu rămâne la fel pentru totdeauna și totul este într-o continuă schimbare.

Cu bine,

Editor-In-Chief

Ciprian Rotaru