GOANA DUPA AUR – DISCOVERY CHANNEL REVINE CU AL SASELEA SEZON

Anul trecut, Todd Hoffman s-a ridicat din propria cenușă și și-a repus echipa pe linia de plutire, după ce ajunsese la un pas de faliment. În acest sezon, el are o parcelă bogată în aur, o echipă experimentată și deci toate șansele să-și continue încă mult timp șirul de succese recent început. Dar Todd e un mare visător, anul ăsta până și echipa lui rămâne uluită de obiectivele năucitoare pe care și le-a propus. În premieră absolută, vor fi trei generații de bărbați din familia Hoffman care vor lucra pe parcela lui, căci Hunter, fiul de 16 ani al lui Todd, menține tradiția familiei. Singurul obstacol care ar mai putea sta în calea lui Todd e orgoliul lui.

Va reuși cât de cât să și-l țină sub control și să devină un concurent serios pentru tânărul Parker Schnabel? Sau țelurile nerealiste pe care și le-a propus pentru acest sezon vor provoca încă o mare dezamăgire echipei Hoffman? Urmăriţi-le povestea în noul sezon care va fi difuzat pe Discovery Channel începând din 5 ianuarie, în fiecare marţi, de la ora 21.00.

Între timp, Parker Schnabel e ocupat până peste cap. În sezonul trecut a reușit o victorie fără precedent, extrăgând aur în valoare de 3 milioane de dolari. Orice pe lume are însă un preț, căci pentru a reuși Parker și-a muncit nemilos echipa, așa încât mulți au ajuns să se întrebe dacă vor mai lucra vreodată pentru tânărul întreprinzător. Parker, care împlinește 21 de ani anul acesta, află pe pielea lui – și nu în cel mai plăcut mod posibil – că un sezon minier reușit nu înseamnă în niciun fel o garanție pentru cele care urmează. El e nevoit să se bizuie pe tot ce l-a învățat mult iubitul lui bunic John ca să poată evita un dezastru total. În acest sezon va avea o misiune dificilă, căci nu trebuie să se mai mulțumească doar să găsească aur, ci e timpul să învețe cum să devină un lider adevărat pentru echipa lui.

Tony Beets, poreclit ”Vikingul”, e o adevărată legendă în Klondike. În preajma iernii, la finalul sezonului trecut, Tony era în sfârșit gata să-și repună în funcțiune utilajul de căutat aur – o mașinărie veche de 75 de ani, care valorează un milion de dolari. Anul acesta însă, el trebuie să facă în așa fel încât instalația – care nu a mai funcționat de 30 de ani – să și producă niște aur. Tony are nevoie disperată ca mașinăria să înceapă să-și amortizeze singură cheltuielile, dar mai mult ca orice își dorește să-i reducă la tăcere pe scepticii care îl consideră nebun fiindcă extrage aur în stilul căutătorilor de odinioară. În acest sezon, toți oamenii disponibili trec la muncă, căci aurul din Klondike devine o adevărată afacere de familie. Vor reuși cei din clanul Beets, prima familie de mineri din Yukon, să facă din nou funcțională o veche metodă de a scoate aurul din pământ? Sau proiectul lor se va dovedi a fi doar o mașină de tocat bani? Tony și-a propus să demonstreze că minerii de pe vremuri știau foarte bine ce fac, iar utilajele din epoca lor nu țin doar de trecutul, ci și de viitorul căutătorilor de aur din Klondike.

Todd Hoffman and Tony Beets.
Todd Hoffman and Tony Beets.

Episodul 1: Sânge, aur și sudoare

Programul Discovery cu cele mai mari cote de audiență se întoarce cu o premieră de două ore pentru noul sezon. La începutul acestui nou sezon minier, Parker pornește cu stângul, fiindcă își pierde câțiva membri importanți din echipă. Todd își propune niște obiective curajoase pentru noul sezon, iar Tony anunță că are și el planuri mari, căci vrea să-și extindă operațiunea.

Episodul 2: Vasul plin cu aur

Tony reușește în sfârșit să-și repună în funcțiune utilajul vechi de 75 de ani cu care va căuta aur în Klondike la fel ca minerii de odinioară, dar o problemă majoră obligă întreaga operațiune să stagneze. Bunicul John e dus de urgență la spital pentru o intervenție chirurgicală.

Episodul 3: Mutarea unui monstru

Todd are probleme mari când încearcă să-și mute uriașa instalație de spălat nisipul, care cântărește 50 de tone. Utilajul lui Tony începe, în sfârșit, să producă aur. Parker are de suferit din cauza tensiunilor uriașe, care se dovedesc prea mari pentru unul dintre tinerii membri ai echipei lui.

Episodul 4: Sfatul de aur al bunicului

Încercarea lui Todd de a se ocupa de un munte de reziduuri miniere îl pune în conflict cu fiul său, Hunter. Utilajul lui Tony are probleme după ce la comandă se instalează un începător. Disperat să-și salveze situația din acest sezon, Parker îi cere sfatul bunicului său.

Gold Rush Season 3.  Credit photographer Justin Kelly.
Gold Rush Season 3. Credit photographer Justin Kelly.

Episodul 5: Aurul lui Jack

Parker își descarcă frustrările asupra echipei, până când bunicul îi lansează un semnal de alarmă foarte necesar, îndemnându-l să se trezească totuși la realitate. Echipa lui Tony se ceartă când trebuie să repare linia de cupe a utilajului, iar Todd apelează la Freddy Dodge pentru ajutor.

Episodul 6: Insula comorii

Parker și Rick, maistrul lui, își asumă niște riscuri deschizând o nouă exploatare. Todd caută o soluție ca să nu mai piardă aur prin evacuatorul de debit al utilajului. Tony și echipa lui au probleme uriașe cu mașinăria lor.

Episodul 7: Visuri despre El Dorado

Jack hotărăște să-și îndeplinească visul alegând El Dorado – râul care, conform datelor existente, ar fi cel mai bogat în aur din toată America de Nord. Echipa lui Parker face mari eforturi, străduindu-se să facă Insula Comorii să-și merite numele și reputația. Tony descoperă că utilajul lui pierde aur prin sistemul de evacuare a debitului.

Episodul 8: Canalul uriaș

Echipa Hoffman descoperă un semn care ar putea indica prezența aurului de calitate. Parker refuză să renunțe la Insula Comorii. Un conflict izbucnit între Tony și oamenii lui îl obligă să se despartă de câțiva dintre ei.

Dozers.

Informații despre draga cu cupe

  • Draga cu cupe a lui Tony Beet, botezată neoficial în 2015 “Minnie’s ATM”, a fost fabricată în 1938 și pusă pentru prima oară în funcțiune în California de Nord, apoi demontată și trimisă pe bucăți în Klondike, în 1941. Un an mai târziu, a intrat în funcțiune sub numele de “Clear Creek Dredge” (”Draga de la Clear Creek”).
  • În urmă cu mai bine de un secol, în Yukon funcționau peste 10 asemenea utilaje, care au fost primele și cele mai eficiente mașinării capabile să proceseze cantități mari de nisip aurifer. În 1913, cele două companii care lucrau cu utilaje precum cel al lui Tony au extras aproape nouă tone de aur – ceea ce la valoarea actuală a pieței ar însemna 260 milioane de dolari.
  • Astfel de utilaje cu cupe au nevoie de cantități uriașe de apă – aproximativ 19.000 litri pe minut, pentru instalația enormă de spălare a nisipului aurifer. Mașinăriile funcționează în bazine artificiale, special create pentru exploatare, care sunt excavate în nisipul aurifer deja vizibil în zonele de exploatare de pe cursurile de apă respective.
  • Utilajele nu au nici cârme, nici elice. Sunt montate în poziția dorită cu ajutorul mai multor cabluri legate de diverse puncte mobile de pe mal, apoi fixate cu ajutorul unor cricuri speciale, care permit ajustarea poziției întregii mașinării.
  • La jumătatea secolului 20, aceste utilaje au fost înlocuite cu tractoare pe șenile și excavatoare portabile. Toate utilajele de tip ”dragă” din Yukon ieșiseră deja din funcțiune în anul 1966.
  • În 1979, cum prețul aurului era în creștere, doi frați cu multă experiență în mecanică și minerit au cumpărat utilajul abandonat Clear Creek Dredge, contra sumei de 35.000 de dolari. Cei doi au cheltuit mai bine de un milion de dolari ca să-l refacă, dar în 1981 reușiseră deja să-l repună în funcțiune. Primele tranșe de nisip aurifer prelucrate le-au adus 240 uncii de aur (aproximativ 7 kg).
  • În anii 1980, această dragă era cel maieficient utilaj de extracție a aurului din Yukon – evaluare realizată pe baza costurilor necesare pentru a extrage o cantitate anumită de aur sau a ”costului la metru” al nisipului aurifer.
  • În 1987, utilajul Clear Creek Dredge a ieșit din funcțiune, încheindu-și pentru următorii 28 de ani ”solo-ul” glorios de reluare a căutării aurului în Yukon. În 2014 însă, Tony Beets a investit un milion de dolari și mai bine de 5 luni ca să îl mute în zona Eureka Creek și să-l repună în funcțiune.
  • Utilajul lui Tony cântărește 350 tone,fiecare dintre cele 72 de cupe ale sale având cam 320 kg. Când funcționează la putere maximă, draga poate să scoată 33 de cupe de nisip aurifer într-un singur minut.