FESTO – PRODUCT DESIGN. ADAPTABILITATE LA CERINȚELE CLIENTULUI

Easy Engineering: Care sunt gamele de produse / soluții ale companiei?

FESTO: Acoperim întreaga piramidă de automatizare, atât pentru industriile de fabrică cât și pentru cele de proces. Portofoliul de produse și soluții Festo include soluții de automatizare, soluții de acționare pneumatică, electromecanică și soluții complete pentru industria de proces.

În ultimii ani, Festo a stabilit și adoptat trei mari direcții în ceea ce privește dezvoltarea de produse sau soluții de automatizare.

O primă direcție este cea a produselor de volum unde, printr-o eficientizare holistică și un nivel extrem de ridicat de automatizare a propriilor facilitați de producție reușește să aducă pe piață noi game de produse, la nivele de calitate și performanță extrem de ridicate, păstrând totuși un preț competitiv. Enumerăm în acest caz noua gamă de tuburi PUN-H, familiile de distribuitoare VUVG și VUVS, acționările pneumatice de tip DFM, ADN, DGST și senzorii de presiune SPAN-B.

Descoperiți gama de produse standard și beneficiile oferite de acestea la adresa: Festo – Gama de produse standard Festo

Cea de-a doua direcție este aceea a acționărilor electro-mecanice. Serii de produse care au reușit rapid să cucerească piața, prin simplitate în utilizare, fiabilitate și performanță ridicată. Notabilă în această categorie este și apariția pe piață a noilor game de produse din familia Simplified Motion Series, acționări menite să se plaseze la jumătatea distanței dintre acționările pneumatice și cele electro-mecanice, cu precizii înalte de poziționare, feedback de poziție, control de poziție și de forță, dar extrem de facil de pus în funcțiune si de exploatat, beneficiind în plus și de prețuri scăzute.

Mai multe informații despre produsele din gama Simplified Motion Series veți găsi la pagina: Soluție simplă de automatizare electrică (festo.com)

A treia direcție aleasă de Festo este cea a digitalizării. Festo oferă soluții complet noi,  un nou protocol de comunicație cu performanțe net superioare față de ceea ce aveam în catalog, Automation Platform (AP), noi familii de produse de bază capabile să comunice prin IO-Link și chiar soluții de inteligență artificială capabile să anticipeze defectele utilajelor analizate sau să eficientizeze la maximum utilajele, zonele de fabrică sau chiar întreaga fabrică unde sunt implementate. În acest ultim caz discutăm de noua platformă Festo numită Festo Automation Experience (Festo AX) – Eficientizarea producției cu FESTO AX – Cosmin TACEA, Manager Departament Tehnic FESTO – YouTube

Aflați mai multe despre activitățile Festo pe acest domeniu la adresa Digitalisation of production (festo.com)

E.E: Care a fost cercetarea din spatele proiectării produselor / soluțiilor?

FESTO: Investim anual un procent semnificativ din cifra de afaceri în cercetare și în dezvoltarea de noi tehnologii.

Unul din cele mai inovative departamente care se ocupă de dezvoltarea de noi tehnologii și concepte este departamentul nostru de bionică. Renumit pentru spectaculozitatea soluțiilor dezvoltate, acest departament analizează mediul înconjurător și încearcă să transpună în echipamente industriale eficiența și simplitatea proceselor de deplasare, manipulare și adaptare, perfecționate de natură în milioane de ani de evoluție.

Toate proiectele de bionică sunt prezentate la pagina Bionic Learning Network | Festo Corporate

E.E: Care sunt aspectele cheie ale procesului de dezvoltare a produsului / soluției?

FESTO: Suntem unul dintre liderii mondiali în cercetare și dezvoltare pe domeniul nostru de activitate: automatizări și acționări industriale. Drept urmare suntem în contact, la nivel global cu toți jucătorii din această sferă, cu mediul universitar, cu fabrici, cu institute de cercetare și cu organismele de reglementare și standardizare.

De aceea suntem perfect conștienți de nevoile partenerilor din domeniile noastre de activitate și dezvoltăm în consecință soluții care să sporească productivitatea în mediul industrial.

Pentru detalii și informații actuale, puteți vizita pagina dedicată R&D Research and development | Festo Corporate

E.E: Cât de repede vă adaptați produsele / soluțiile la diferite cerințe?

FESTO: Din punct de vedere al adaptării produselor la cerințele pieței considerăm că suntem o companie îndeajuns de flexibilă.

Colectăm informații de la partenerii activi cu privire la necesitățile industriilor care utilizează automatizările, și în acest mod, dezvoltăm și adaptăm tehnologii potrivite nevoilor din piață. Faptul ca suntem un partener de încredere al celor mai importanți jucători de pe piața industrială la nivel mondial și dezvoltăm împreună cu aceștia soluții care să corespundă solicitărilor, ne conferă suficient timp pentru dezvoltarea și testarea noilor tehnologii. Datorită acestor alegeri strategice, putem garanta partenerilor inovația și calitatea la standardele înalte pentru care suntem recunoscuți.

E.E: Care sunt cele mai frecvente cerințe din partea clienților?

FESTO: În contextul actual, evident rapiditatea și garantarea livrărilor este cea mai des întâlnită solicitare. Trecem printr-o adevărată criză a semiconductorilor și a materiilor prime pentru unele produse. Pe de altă parte, nici situația transporturilor nu este una ideală. Cu toate acestea, facem tot posibilul să trecem peste aceste provocări și să rămânem un partener de încredere, atât pe partea de produse cât și pe partea de servicii.

E.E: Cum rezolvă produsele / soluțiile dvs. problemele pe care clienții dvs. le pot avea?

FESTO: Soluțiile Festo rezolvă o gamă extrem de variată de probleme pe care partenerii noștri le pot întâmpina în activitatea de producție.

În primul rând lucrul, utilizarea aplicațiilor software de la Festo reduce enorm timpul alocat dimensionării, alegerii, parametrizării și punerii în funcțiune pentru produsele noastre. Conceptul realizat de colegii noștri pentru aceste programe este acela de a reduce la minimum timpul și nivelul de specializare necesar pentru lucrul cu produsele Festo.

Soluțiile software cu Inteligență artificială integrată Festo AX pot să crească semnificativ timpul de lucru al utilajelor, reducând la minimum riscul de opriri neprevăzute. Tot prin intermediul acestei platforme, care analizează toate informațiile disponibile din câmp, consumurile energetice sunt semnificativ reduse.

O altă soluție pe care o punem la dispoziția partenerilor noștri e cea a posibilităților de instruire tehnică. Cursurile dezvoltate de departamentul Festo Didactic acoperă o gamă variată de tehnologii: pneumatică, electrică, hidraulică, etc., bazate pe informații și experiență direct din industrie. Prin intermediul acestora, nivelul de cunoştinţe al tuturor angajaților companiilor din mediul industrial crește, îmbunătățind astfel procesele de dezvoltare, producție, mentenanță, etc..

Festo este furnizor de soluții ce pune accent pe eficientizarea activității partenerilor săi, în toate aspectele unui business.

E.E: Care sunt aspectele inovatoare ale produselor / soluțiilor?

FESTO: O mare parte dintre soluțiile dezvoltate în ultimii ani, așa cum am spus și la punctele anterioare, au la bază principiile de digitalizare a companiilor.

Am amintit despre platforma software Festo AX, despre care vă putem oricând oferi informații suplimentare. Aceasta este cu adevărat o soluție care merită atenția tuturor celor care doresc să își alinieze procesele la noile tendințe de digitalizare.

O altă soluție, care deja nu se mai poate numi „nouă” este terminalul nostru inteligent VTEM, menit să revoluționeze automatizările pneumatice. Este o soluție cu totul aparte pentru că aduce funcții imposibil de realizat în trecut cu ajutorul pneumaticii. Aplicațiile destinate acestui terminal sunt disponibile in Festo App World.

E.E: Care sunt tendințele în proiectarea produselor / soluțiilor în zona dvs. de activitate?

FESTO: Din punctul nostru de vedere, tendința principală  în proiectarea produselor sau a soluțiilor complete trebuie să fie reducerea timpilor de dimensionare, alegere și design.

Venim astfel în sprijinul celor care realizează astfel de activități și punem la dispoziția oricui, în mare parte gratuit, soluții software care să preia cea mai mare parte din timpul alocat proiectării. Descoperiți serviciile Festo dintr-o privire la adresa Services | Festo Romania.

E.E: Ce estimări aveți pentru restul anului?

FESTO: Pentru Festo, 2021 este un an foarte bun, mult peste media ultimilor ani.

Totuși, problemele cu care se confruntă mediul industrial în prezent, lipsa materiei prime, lipsa semiconductorilor și criza generată de Covid pot să încetinească avântul luat în prima parte a anului.

În orice caz, noi suntem optimiști că atât anul acesta cât și 2022 vor fi extrem de buni și industria românească va continua să înregistreze creșteri.