Ciprian Rotaru, Silviu Mustăţea

Alteţa Sa Regală Prinţul de Orange a dat startul oficial pentru producţia noului DAF XF pe 3 aprilie. Noul camion a fost dezvoltat pentru a satisface standardele privind emisiile Euro 6, care vor intra în vigoare în Uniunea Europeană începând cu anul viitor. DAF a investit aproximativ 1 miliard de euro pentru a dezvolta o gamă complet nouă Euro 6 şi pentru a pregăti fabricile din Eindhoven – Olanda şi Westerlo – Belgia, pentru o nouă generaţie de camioane.

Norma Euro 6 va intra în vigoare în Uniunea Europeană din 1 Ianuarie 2014. Comparativ cu standardul Euro 5, noua legislaţie prevede ca emisiile de oxid de azot să fie reduse cu încă 77%. Noua legislaţie a emisiilor a fost directiva principală a producătorului DAF pentru dezvoltarea acestei noi game, complet nouă, de vehicule dintre care XF este noul model de top, conceput în special pentru transportul pe distanţe lungi, a intrat oficial în producţie.

„Suntem extrem de onoraţi că Alteţa Sa Regală a dat startul producţiei noului DAF XF”, declară Harrie Schippers, Preşedinte DAF Trucks N.V. Dezvoltarea unei noi generaţii de vehicule Euro 6 şi pregătirea fabricilor noastre pentru această nouă generaţie este cel mai mare proiect din istoria companiei, reprezentând o investiţie de aproximativ 1 mld. de euro. Vizita Prinţului de Orange este o minunată recunoaştere pentru toţi cei 8.000 de angajaţi DAF implicaţi în proiectul Euro 6, atât în Olanda cât şi în străinătate. Această vizită a coincis şi cu faptul că în urmă cu exact 85 ani Hub van Doorne a pus bazele companiei noastre”.

Noul model de vârf de la DAF are un aspect robust şi totuşi elegant, datorită părţii frontale complet reproiectate, cu o tranziţie lină şi atractivă între secţiunea superioară şi cea inferioară. Grila proeminentă, cu accente şic din aluminiu, contribuie substanţial la optimizarea fluxului de aer, atât în ceea ce priveşte aerodinamica, cât şi răcirea motorului, pentru a realiza un consum de combustibil cât mai redus.

Eficienţa maximă a transportului a fost cel mai important criteriu în dezvoltarea noului DAF XF, rezultatul fiind costuri de operare scăzute, greutate redusă şi o disponibilitate maximă a vehiculului. Cu un şasiu complet nou, transmisii noi, inclusiv noile motoare PACCAR MX Euro 6, un nou design exterior şi un interior modernizat, noul model de vârf de la DAF este cel mai bun vehicul XF creat vreodată, atât pentru operator cât şi pentru şofer.

DAF este primul producător din domeniu care oferă (opţional) tehnologia LED, atât pentru o putere de iluminare impresionantă şi siguranţă suplimentară, cât şi pentru o durată de viaţă mai mare şi un consum redus de energie.