BMW i continuă să dirijeze inovaţia sustenabilă prin tehnologia sa de viitor şi abordarea integrată. Acum, bateria de înaltă tensiune dezvoltată pentru i3 propulsează nu doar mobilitatea fără emisii pe şosea, cu şi pe apă. BMW Group furnizează baterie litiu-ion de la uzina sa din Dingolfing către compania germană Torqeedo. Producătorul de sisteme de propulsie marine le utilizează pentru stocarea energiei în sistemele sale de propulsie electrică Deep Blue de înaltă performanţă. Torqeedo a fost fondată în 2005 la Starnberg (Germania) şi este lider la nivel global în furnizarea de sisteme de propulsie electrică şi hibrid pentru bărci cu motor cu puteri cuprinse între 1 şi 160 de CP, pentru iahturi de navigaţie şi aplicaţii în marina comercială, cum ar fi feriboturi şi taxiuri acvatice.

Bateriile de înaltă tensiune de la BMW i vor fi parte integrantă dintr-o alternativă ecologică, rentabilă şi silenţioasă la sistemele convenţionale de propulsie a bărcilor. “Vedem decizia Torqeedo de a utiliza bateriile BMW i de înaltă tensiune pentru sistemele sale de propulsie Deep Blue ca fiind o nouă dovadă a faptului că putem construi sistemele de propulsie ale viitorului fără a face compromisuri în ceea ce priveşte performanţele, inovaţia şi dezvoltarea durabilă”, explică Dr. Alexander Kotouc, director de management al produsului BMW i. “Acest transfer de succes al celei mai noi tehnologii auto pe apă este dovada valorii abordării integrate care stă la baza conceptului BMW i.”

BMW Group dezvoltă şi asamblează intern baterii de înaltă tensiune pentru automobile electrice şi hybrid plug-in. Bateria litiu-ion creată pentru BMW cuprinde opt module, fiecare conţinând 12 celule. De asemenea, conectorii, cablurile, senzorii de monitorizare şi sistemul de încălzire şi răcire au fost dezvoltate special pentru BMW i.

Competenţa BMW Group în dezvoltare şi producţie oferă baza pentru evoluţiile sale continue în domeniul tehnologiei bateriilor. Cl mai recent exemplu al acestui fapt este bateria de înaltă tensiune de la actualul BMW i3. Chiar dacă dimensiunile şi masa au rămas neschimbate faţă de versiunea anterioară, capacitatea ei a crescut cu peste 50%, la 94 Ah/33 kWh.

Utilizarea inovatoare a bateriilor BMW i de înaltă tensiune pentru a oferi propulsie electrică pe apă este doar un exemplu al varietăţii largi de aplicaţii ce pot fi servite de acest concept integrat de sustenabilitate. Un alt domeniu este stocarea energiei staţionare, în care bateriile sunt utilizate şi pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale şi comerciale prin asigurarea stocării intermediare a energiei regenerabile generată de instalaţiile solare şi eoliene.

În plus, bateriile BMW i de înaltă tensiune pot fi reutilizate în acest scop după încheierea ciclul de viaţă util într-un automobil. În termeni de dezvoltare durabilă, reutilizarea bateriilor are mai mult sens decât reciclarea lor prematur. Acest lucru a determinat BMW Group să dezvolte, încă dinainte de lansarea BMW i3 pe piaţă, scenarii care vizează “a doua viaţă” pentru aceste baterii după un serviciu prelungit într-un automobil. Acest tip de utilizare are un rol important în tranziţia spre energie verde – şi cererea din ce în ce mai mare pentru stocare intermediară a energiei regenerabile care rezultă.