3M: SOLUTII INOVATOARE PENTRU INDUSTRIE

Cu o cifră de afaceri de 31 de miliarde de dolari, compania 3M are peste 89.000 de angajați în toată lumea și operează în peste 70 de țări. 3M surprinde esența noilor idei și le transformă în mii de produse ingenioase. Cultura creativității colective se metamorfozează într-un flux permanent de tehnologii performante pentru o viață mai bună. Inovația continuă este esența companiei 3M. De-a lungul anilor, inovațiile 3M au îmbunătățit viața a milioane de oameni din întreaga lume. Prin soluțiile companiei, conducerea autoturismului pe timpul nopții a devenit mai ușoară, clădirile mai sigure iar produsele electronice mai economice și mai puțin dăunătoare pentru mediu. Acestea au ajutat chiar la realizarea primului pas pe Lună. Echipa Easy Engineering a stat de vorbă cu Lucian Matei, Sales Leader 3M Industrial Business Group pentru mai multe informații în legătură cu activitățile din România.

Easy Engineering: O scurtă istorie 3M.

Lucian Matei: Compania 3M a fost înființată în anul 1902, este o companie americană cu headquarter în Saint Paul, Minnesota. Inițial ne-am ocupat cu producția de abrazivi, dar dezvoltările au venit rând pe rând în multe industrii și acum avem peste 45 de platforme tehnologice și, desigur, 5 business grupuri care sunt deschise în acest moment și în România.

Easy Engineering: Din ce an este 3M pe piața din România?

Lucian Matei: Compania noastră este în piață din 1992, am început practic imediat după anii ’90, reprezentanța comercială a fost înființată în 1992, iar în 1997 am devenit subsidiară. În momentul de față activăm ca furnizor de soluții complexe în 21 de business unit-uri în cele 5 business grupuri pe care le avem. Sunt peste 30 de business unit-uri deschise de către 3M și în România activăm cu 21 de business unit-uri sau divizii grupate în 5 business grupuri: industrial business group, consumer, health care, electrical și business ul de securitate și grafice.

Easy Engineering: Ce ne puteți spune despre inovațiile 3M?

Lucian Matei: Inovații avem oriunde practic găsiți un produs 3M, fie că vorbim de un abraziv, o bandă adezivă sau un produs din gama de consumer sau alte aplicații industriale sau semi industriale. Putem să menționăm, dacă vorbim stric de business-ul industrial, partea de automotive, unde avem produse dedicate aplicațiilor din automotive pentru interior și exterior, plecând de la soluții de lipire, soluții de asamblare, de fixare, soluții de pregătire a suprafețelor și de polișare, care ne ajută să venim cu un pachet întreg de produse, pe lângă cele care pot să îmbunătățească ușurința în utilizare și modul în care sunt folosite echipamentele de protecție a muncii, care nu trebuie să lipsească în foarte multe industrii dat fiind cerințele de protecție specifice ale lucrătorilor. Avem capabilitate de specificare, capabilitate de adaptare sau customizare a produselor, putem să venim cu specialiștii proprii, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere comercial – dorim să fim în piață atât din punct de vedere al soluțiilor pe care le furnizăm, cât și din punct de vedere al calității și sustenabilității business-ului.

Easy Engineering: Ce ne puteți spune despre activitățile din România?

Lucian Matei: Suntem o filială de distribuție în România, de vânzări și distribuție – nu avem manufacturing, dar asta nu înseamnă că nu putem oricând să satisfacem orice cerere care poate să vină de la clienții noștri finali. Independent de particularitățile produselor, chiar dacă avem produse speciale, și acestea pot fi la rândul lor adaptate și customizate, convertite, integrate sau pregătite astfel încât să satisfacă cele mai variate cereri din partea clienților noștri.

Easy Engineering: Care sunt unele dintre cele mai interesante produse oferite?

Lucian Matei: Produsele pe care le oferim în zona aerospațială sunt adezivi în film, soluții de asamblare structurale specializate. Avem adezivi și etansanți specializați pentru lipiri și pregătiri ale materialelor componente, materiale numeroase de pregătire și de așezare a suprafețelor în vederea aplicării. Desigur, avem și soluții de protecție speciale permanente, care ne permit să asigurăm o durabilitate mai mare a anumitor părți componente ale fuselajelor sau ale palelor elicilor care sunt necesită un anumit grad de protecție dat fiind regimul de exploatare extrem de dinamic și sever.