O platformă software pentru automatizare completă: Până recent, COPA-DATA și-a denumit software-ul zenon un sistem HMI/SCADA. Începând de la târgul SPS IPC Drives 2018, compania și-a repoziționat produsul ca platformă software cu utilizare universală. Articolul ce urmează, primul dintr-o serie de trei ce intenționează să aducă în prim plan schimbările aduse produsului, se va concentra pe repoziționarea efectivă.
În mijlocul unei competiții globale dure, procesele de producție se confruntă cu diferite perturbări. Așteptările sunt ca echipamentele de producție să se adapteze într-o manieră agilă și flexibilă la cerințele de producție în continuă schimbare. Pentru aceasta este nevoie ca automatizarea să treacă dincolo de mașinile individuale și să încorporeze întregul proces de producție, să se extindă peste mai multe locații cu o integrare pe verticală completă a tuturor datelor de la senzori individuali până la intrările de comenzi dintr-un sistem ERP.
Automatizare redefinită
Oportunitățile oferite de digitalizare duc la desființarea vechilor paradigme. Unitățile de producție au acum structuri mai superficiale; piramida de automatizare strict ierarhică pare să nu mai fie reprezentativă pentru automatizarea generală. ‘’Planificarea producției, nivelele pentru partea de automatizare și partea de senzoristică nu mai sunt complet separate.’’, spune Alexander Punzenberger, Președintele COPA-DATA CEE/ME. ‘’Calea spre digital factory începe cu comunicația între ele a componentelor de proces’’.
Pentru a suporta în mod ideal conectivitatea necesară, software-ul de automatizare trebuie să fie deschis, flexibil și scalabil. ‘’Acum mai bine de 30 de ani, noi am creat un sistem care poate face schimb de date cu ehipamentele din jur – de la senzori până la un sistem ERP – care să nu fie limitat de barierele impuse de ierarhii stricte.’’, accentuează Alexander Punzenberger. ‘’zenon poate, așadar, să formeze bazele pentru soluții individuale, adaptabile și potrivite pentru viitor’’.
zenon furnizează mai mult de 300 de drivere pentru conexiuni cu diferiți senzori, elemente de acționare și sisteme de control. Software-ul oferă această conectivitate universală ca parte a mediilor runtime și engineering. De exemplu, pentru mai mult de zece ani a existat o legătură între zenon și software-ul Eplan Electric P8 CAE.
Un software care a crescut odată cu cerințele
Mașinile/echipamentele care folosesc zenon ca HMI sunt ușor de utilizat. Când este folosit ca un sistem de control al procesului, zenon facilitează vizualizarea optimă, controlul și monitorizarea continuă a proceselor de producție chiar și în rețele foarte complexe. Ca un sistem integrat PLC, comunică ușor cu medii hardware eterogene. Ca soluție SCADA independentă de platformă, zenon se integrează perfect în mediile existente. Mai mult de atât, zenon poate fi folosit pentru management energetic în conformitate cu ISO-50001.
Toate datele relevante din automatizare și IT pot fi procesate, înregistrate și transformate în rapoarte configurabile individual în timp real. Software-ul formează astfel o soluție integrată și complexă care conectează toate bunurile unei întreprinderi de la senzori până la sistemul ERP. Fie că acest schimb de date este limitat la nivelul de jos al fabricii, include alte părți ale companiei sau folosește mecanismele furnizate de Internet, acest lucru este definit în întregime de către cazul individual de utilizare. Părți semnificative din zenon pot fi folosite sub formă de pachete SaaS în centrul de date local sau în cloud. Limita dintre operațiunile făcute local și cele din cloud poate fi delimitată în funcție de necesități.
O bază solidă de soluții complexe
Multe industrii folosesc zenon pentru o producție ergonomică și extrem de dinamică și pentru optimizarea proceselor. Pe lângă producția industrială, zenon își face simțită prezența în sectorul de energie și infrastructură, în cel farmaceutic și în cel alimentar. zenon conectează lumea automatizării industriale în producție discretă, cât și în echipamente de proces, generare de putere și distribuție. Mediul de engineering zenon unificat facilitează crearea de soluții end-to-end scalabile pornind de la aplicații HMI mici până la sisteme complexe la scară mare. De asemenea, permite utilizatorilor să înceapă cu instalări parțiale și apoi să le dezvolte deodată cu cerințele lor operaționale.
‘’Dincolo de zonele de fabricație, zenon poate fi folosit pentru a integra toate aspectele unei operații/proceduri într-un singur sistem care va ajuta în identificarea potențialelor optimizări din mai multe discipline’’. – declară Alexander Punzenberger. ‘’Includerea tehnologiilor pentru clădiri și a alimentării cu energie, precum și a sistemelor auxiliare cum ar fi aer comprimat, apă reziduală și altele, nu este nici pe departe aproape de limita posibilităților’’.
COPA-DATA produce zenon sub formă de software standard ce poate fi personalizat prin simpla setare de parametri. Pe această bază, integratorii de sistem cu expertiză în industrie pot crea soluții individuale pentru diferiți clienți. Mulți dintre acești integratori de sistem fac parte din rețeaua de parteneri COPA-DATA care însumează mai mult de 270 de parteneri în peste 45 de țări la nivel global.
‘’Acest software complex destinat controlului și vizualizării tuturor proceselor din sectoarele de producție și energetice și-a depășit demult eticheta de SCADA/HMI’’,conchide Alexander Punzenberger. ‘’Acesta este unul dintre motivele pentru care acum promovăm zenon ca platformă software’’.
Autor: Peter Kemptner
Contact:
COPA-DATA GmbH, Central Eastern Europe / Middle East
Distribuitor Romania:
Kreatron Automation