Nu ştiu câţi dintre noi se mai trezesc din când în când cu dorinţa de a-şi împlini un vis. Într-un fel cred că rezonez cu „visul american”, şi anume, că la un momentdat voi da şi eu lovitura. Încă mai sper că voi ajunge miliardar (în euro). Într-o zi. Dar oare, stau şi mă gândesc, acelaşi lucru îl simte şi restul populaţiei? Dar ce implică „visul american”? Un lucru este cert. Somnul. Şi care este cea mai bună metodă de transforma un vis realitate? Este foarte simplu. Să te trezeşti din vis.
Dar după ce te-ai trezit, cum poţi rămâne treaz?
„Visul american”, pare ceva foarte cunoscut pentru noi toţi. Este chiar ceva foarte comun.
O banalitate. Un om a devenit bogat. Şi ce dacă? Există şi în România mulţi. Dar nu se spune nimic despre visul european. Ori „visul românesc”. Mă întreb care sunt aceste vise? Oricum, dacă tragem linie, visele tot vise rămân…la fel ca economia românească. Un „vis frumos” la care cu toţii suntem conectaţi.
Cum arată piaţa construcţiilor la începutul toamnei? Am reuşit să stau de vorbă cu o mare parte din firmele importatoare de utilaje şi scule dar şi din alte domenii conexe. Semnalele din piaţă indică o stagnare dar şi o uşoară creştere a vânzărilor la nivel naţional iar pentru finele anului se preconizează un nivel asemănător cu cel de anul trecut. O uşoară creştere s-a simţit şi în industria echipamentelor electrice, urmată de o stagnare pentru piaţa echipamentelor de prelucrare a lemnului.
Totuşi şi economia, este afectată, în mod pozitiv sau negativ de aceste mici poveşti, mici vise, de istorioarele de succes, de imaginea creată de acestea, pentru că până la urmă, economia este pusă în mişcare de oameni, care visează. Sau poate este de vină suprasaturaţia filmelor americane din piaţă. Nu pot spune când a fost ultima dată când am văzut un film european bun. Sau românesc de altfel. „Visul american” la români în schimb s-a transformat în realitate demult. La televizor se vorbeşte non-stop de milioane şi miliarde de euro şi de oameni cu numele lor lângă acele zerouri. Conform teoriei ciclicităţii, în viitor cred „visul american” se va numi „visul românesc”, iar alte ţări vor veni la noi pentru a-l împlini.
Cu bine,
Ciprian Rotaru
Special thanks to Gary Humphrey – host of One Car Too Far and the Discovery Channel team