VIITOR ARTIFICIAL

Din cele mai vechi timpuri omenirea a privit către cer și stele pentru a afla răspunsurile la întrebările care îi măcinau. De ce suntem aici, cum am ajuns și unde vom fi în viitor? Oamenii au creat zeii și creaturile mitologice care au servit de-a lungul timpului ca explicații simple, dar cu foarte mare efect asupra necunoscutului. Ce este necunoscutul? Doar ceva care încă nu a fost descoperit. Se spune că pentru tot ce există în acest Univers există și o explicație. Trebuie doar căutată și să faci eforturi pentru a afla. Firea sceptică împreună cu curajul omenirii au făcut lumină în întunericul nopții până la urmă. Intuiția a jucat un foarte mare rol în procesul evoluției tehnologice. Nu este de mirare că majoritatea descoperirilor importante s-au întâmplat într-un moment neașteptat. Ca și cum o forță misterioasă ar ghida evoluția și descoperirile, acestea urmând un plan foarte bine pus la punct, dar inexplicabil. Există oameni care și-au dedicat întreaga viață pentru a afla unele lucruri, iar în același timp alții au găsit răspunsul accidental. Aceeași forță ghidează și nașterea copiilor la nivel mondial și procentul dintre bărbați și femei. În anul 2015 procentul ajungea la 50,4% bărbați și 49,6 femei la nivel mondial. Interesant.

După milioane de ani de evoluție biologică și, în ultimul timp aparent doar tehnologică, direcția se pare că va fi inteligența artificială și spațiul virtual. În momentul de față inteligența artificială există și joacă un rol destul de important în viața noastră. Foarte mulți algoritmi inteligenți ghidează stocurile de pe burse la nivel mondial, atunci când îți cumperi un bilet de avion, sisteme de securitate ultra inteligente până la zborul cu avionul, care este o bună parte automatizat și lista poate continua. În curând, totul va fi automat, dar nu peste tot bineînțeles.

După dezvoltarea primei inteligențe artificiale adevărate, se preconizează că evoluția acesteia nu va mai fi ghidată de oameni și că se va întâmpla de milioane de ori mai rapid decât cea a omenirii. Va fi atât de inteligentă încât va deveni practic o formă de viață care va crea, la rândul său, alte forme de viață. Una din aplicațiile interesante va fi clonarea în spațiul virtual a unei ființe umane cu ajutorul cărei AI va putea dezvolta diverse medicamente personalizate, va găsi leacuri pentru boli și, de ce nu, chiar dezvoltarea unor nanoroboți care vor regenera toate celulele din corp și ne vor întineri. Un alt scenariu, dar apocaliptic, este că AI va cuceri tot Universul.

Trăim vremuri interesante, unii spun că este chiar epoca de aur a umanității, cu toate că nu simțim schimbările, acestea se întâmplă. Până la urmă, ca să simți ploaia pe propria piele, trebuie să ieși în furtună.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru