VALLEY UPRISING – ADEVARATA “MECCA” A ESCALADEI

Yosemite este cunoscut de mulți drept o adevărată Mecca a escaladei, atrăgând celebrități actuale ale acestui sport, printre care Alex Honnold, Dean Potter și Tommy Caldwell, dar și cățărători legendari ca Lynn Hill, Jim Bridwell, Yvon Chouinard și Royal Robbins. Documentarul premiat Valley Uprising explorează povești ale unor oameni care au forțat limitele posibilului în Valea Yosemite din California, depășind toate riscurile și scriind istoria a 50 de ani de escaladă pe stâncă. În acest interval de timp, sportul în sine a evoluat de la un simplu grup de alpiniști îndrăzneți care se bazau doar pe forțele proprii și luptau luni sau chiar ani de zile ca să escaladeze vârfuri ca Half Dome și El Capitan, în sporturi conexe precum escalada cu echipamente de susținere, escalada liberă sau escalada cu parașută de siguranță. Documentarul va fi difuzat în premieră duminică, 4 octombrie, de la ora 22:00, pe Discovery Channel.

În ambele cazuri cele două piscuri legendare pot fi escaladate într-o singură zi, conducând astfel spre sporturile extreme, moderne, inclusiv saltul cu parașuta dintr-un punct fix. Valley Uprising explorează acest sport prin poveștile celor care s-au implicat de la începuturile sale și până în zilele noastre, căci escalada pe stâncă a evoluat din anii 1960, când era contemporană cu cultura liberă a vremii, axată pe sex, droguri și rock and roll, însă a devenit acum un sport modern care, deși își păstrează spiritul sălbatic, dezlănțuit, numără în rândurile sale unii dintre cei mai buni atleți ai lumii. Aceștia nu sunt doar cățărători, ci se transformă în povestitori care se simt ca acasă în Valea Yosemite, unde cunosc fiecare colț și fiecare fisură de pe stâncile uriașe. Ei sunt cei care născocesc toate metodele posibile ca să se cațere pe fiecare dintre acestea, căci fiecare generație forțează limitele stabilite de cei de dinainte. Valley Uprising a primit Marele Premiu la Festivalul de Filme despre Munți de la Banff, din 2014.

VALLEY UPRISING

Alex Honnold este un profesionist al escaladei de aventură pe stâncă, iar după ce a cucerit cu îndrăzneală cele mai mari vârfuri din America, escaladându-le de unul singur, în stil liber, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și mai urmăriți cățărători din lume. Nu se bazează doar pe talentul său atletic, ci și pe antrenamentele susținute, căci Alex “No Big Deal” Honnold este recunoscut atât pentru modestia lui, cât și pentru pereții amețitor de înalți pe care se cațără fără coardă de siguranță. Honnold a fost prezentat în programe TV și publicații prestigioase, cum ar fi ”60 Minutes” sau New York Times, a apărut pe coperta revistei National Geographic și în diverse reclame TV difuzate în toată lumea, a jucat în mai multe filme, printre care și “Alone on the Wall”, nominalizat la Premiile Emmy. Este sponsorizat de North Face, Black Diamond, La Sportiva și Maxim Ropes. Este fondatorul Honnold Foundation, o organizație ecologică non-profit. Duce o viață simplă de cățărător, locuind în dubița lui și străbătând lumea, mereu în căutarea următoarei aventuri verticale.