VACANTA PERMANENTA

Cum va arăta viitorul peste o sută de ani? Dar peste o mie? Întrebări care nu par să aibă un răspuns foarte clar în momentul de față. Putem intui totuși ce va urma în viitor, dar nici acest lucru nu pare că urmează o linie chiar dreaptă. Până la urmă viitorul nu reprezintă decât o proiecție a prezentului. Ne-am fi gândit că până în anul 2020 vor fi inventate mașinile zburătoare personale, care merg cu ajutorul gravitației, iar probleme precum traficul și poluarea ar fi fost de domeniul trecutului. Viitorul era strălucitor reprezentat și foarte dezvoltat tehnologic în filmele din anii ‘80 și ’90. Foarte multe dintre acele tehnologii chiar au fost inventate și sunt folosite în mod curent. În schimb, pentru scenariile mai dramatice, cu un viitor nu atât de dezvoltat, erau atunci când cineva schimba, în mod intenționat, un eveniment, călătorind prin timp. Concluzia: un viitor schimbat după bunul plac al unei singure persoane.

Imaginația stă, practic, la baza tuturor lucrurilor și a lumii moderne în care trăim în momentul de față. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au folosit imaginația pentru a aduce răspunsuri unor întrebări care îi măcinau, precum proveniența Universului, dezvoltarea tehnologiilor pentru a îmbunătăți traiul zilnic, dar și pentru predicții pentru viitor. Cele mai mari metropole din lume există astăzi deoarece cineva întâi și-a imaginat cum vor arăta acestea. Puterea minții umane este destul de puternică, iar, conform ultimelor date științifice, oamenii își pot folosi în jur de 10% din capacitate, un procent aparent în creștere comparativ cu generații anterioare, care nu aveau acces la resursele de astăzi precum internetul, calculatoare șamd. Dar cum ar fi dacă această capacitate s-ar dubla sau poate chiar tripla?

Tehnologia a devenit parte integrantă din viață și practic un atașament la corpul și mintea noastră, extinzând capacitățile noastre. În momentul de față există mulți algoritmi pe care îi folosim zilnic cum ar fi: de monitorizare a traficului, booking-uri de bilete, în domeniul medical șamd. Acești algoritmi vor fi în viitor atât de puternici, încât vor putea face toate operațiunile existente astăzi de pe planetă simultan, în mai puțin de o secundă.

Mă întreb oare cum va arăta lumea în această nouă lumină, în care munca nu va mai da sens vieții, ci experiențele, dezvoltarea și evoluția vor fi principalele direcții, o lume în care vom fi cu toții într-o vacanță permanentă?

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru