ULTIMII INDIGENI DIN ALASKA: PATRU FAMILII ALEG STILUL DE VIATA IZOLAT DIN ZONA ARCTICA

Există o lume în care avioanele cu elice, canoele și săniile cu câini înlocuiesc obiectele de lux ale vieții moderne pe care cei mai mulți dintre noi le considerăm absolut fireşti. În 1980, guvernul SUA a interzis instalarea oricăror noi locuitori în Rezervația Națională pentru Animale Sălbatice din Zona Arctică din Alaska, o regiune protejată, în care trăiesc mii de animale sălbatice.

Pe acest teritoriu neatins de civilizație, aproximativ de mărimea statului Carolina de Sud, au mai primit permisiunea să rămână doar câteva familii, instalate în șapte cabane autorizate. Însă în mai puțin de 100 de ani, toate autorizațiile rămase vor expira și niciun om nu va mai putea locui în această zonă.

Seria urmărește viața de zi cu zi a patru familii care au ales acest stil de viață izolat, la mare distanță de civilizație, dar și unele de celelalte, înfruntând condițiile dure din zona arctică, animalele agresive și diverse alte probleme frustrante, în încercarea de a supraviețui într-una dintre ultimele zone de sălbăticie de pe glob.

Oamenii din rezervație conviețuiesc cu animalele, cu care de multe ori împart aceleași bătălii, descoperind că în astfel de condiții omul nu mai este neapărat ultima verigă din lanțul trofic. Seria urmărește săptămânile de dinaintea iernii și apoi întreg sezonul hibernal. Astfel, publicul ajunge să fie complet absorbit de această lume, care altfel ar rămâne pierdută în istorie. Imaginile sunt completate cu cadre filmate de la înălțime, cu drone, derulându-se într-un ritm care respectă întru totul derularea existenței nonconformiste a celor care decid să trăiască doar din ce le oferă natura.

Cele opt episoade ale seriei oferă publicului o imagine obiectivă, nepărtinitoare, explorând în detaliu perspectivele ultimilor oameni de frontieră autentici ai Americii, alături de familiile lor:

33574_ep105_006.jpg

Bob Harte

Bob Harte a devenit cunoscut în Alaska fiindcă a supraviețuit mai multor întâlniri cu moartea decât oricine altcineva: a fost atacat de animale sălbatice, rănit de gloanțe și incendii, a aterizat forțat cu avionul lui improvizat. De loc din New Jersey și motivat de ceea ce el descrie ca ”dorința de a merge unde văd cu ochii, ca să trăiesc liber și după pofta inimii”, Bob a făcut autostopul până în Alaska după ce a renunțat la studii și și-a petrecut ultimii 40 de ani trăind izolat, împreună cu soția și fiica lui. Recunoscut de toți ca un rebel sălbatic, care trăiește după propriile reguli, Bob își face singur bere, după metode indigene, și are o slăbiciune pentru câinii lui, în special pentru Ruger, noul lui pui.

Ray Lewis și familia lui

Tată, soț și supererou adaptat la viața în pădure, Ray Lewis a crescut în zona rurală din Michigan și se bucură că știe să-și prindă prada folosind doar cele mai simple metode posibile. Are o regulă de aur: niciodată să nu ai încredere în obiectele ce funcţionează pe bază de baterii!

În cei 30 de ani de când trăiesc în rezervație, el și soția lui, Cindy, au crescut trei fete care acum sunt adolescente. Însă timpul petrecut de cei cinci împreună se apropie de sfârșit, căci fetele se pregătesc să plece în lume, ca să-și caute propriul drum în viață. În ciuda plecării lor iminente, spiritul de aventură al lui Ray nu s-a domolit deloc. El se bazează în continuare pe metode primitive de supraviețuire și își confecționează singur armele și capcanele cu care vânează, ca să-și hrănească familia în sălbăticia izolată din Alaska.