TIMP LIBER

Să ne imaginăm o insulă tropicală undeva pierdută în Pacific. Un soare blând strălucește pe cerul senin, valurile curg unul după altul, iar sunetul liniștitor al oceanului se aude pretutindeni, semănând practic cu infinitatea și vastitatea Universului în care trăim. Noi stăm relaxați la umbra unui palmier și admirăm liniștiți decorul cu un cocktail în mână, filozofând la lucrurile care chiar contează în viață. În același timp, în subconștient stă ascuns un gând minuscul. La fel ca o aplicație de pe smartphone-urile actuale pe care nu o poți opri. Acel gând reprezintă următoarea frază: „pare prea frumos să fie adevărat”. Cu toții știm că atunci când ceva pare prea frumos să fie adevărat, realitatea este contrarie. Revenind brusc în realitatea dură cotidiană, care se situează diametral la polul opus scenariului anterior, lucrurile stau exact invers, iar locul gândului minuscul este preluat de paradisul tropical. “Poate mâine”, o frază bine întipărită în contextul general apare, un mâine care se lasă nedefinit așteptat, precum un concediu bine meritat. Mâine va fi ziua în care vom avea mai mult timp liber. La fel ca majoritatea simptomelor medicale minore care se rezumă mereu la “te-a tras curentul” așa și fraza precedentă este folosită în orice context practic, fără un sens bine definit.
Am citit mai demult despre un experiment interesant. Un om de știință a trăit o perioadă în munți, singur, doar cu câteva animale pentru a se susține. Printre animale se numărau și un număr de oi pe care a reușit să le hipnotizeze prin diverse procedee. Oile au fost hipnotizate în așa fel încât credeau că sunt alte animale precum tigri sau lei, iar unele chiar au fost hipnotizate pentru a se crede că sunt oameni. Astfel, oile au devenit mult mai maleabile și mai ușor de controlat, acestea nu mai fugeau și nu mai erau speriate înainte de tăiere, în cazul leului, care în realitate nu are această problemă.
Tehnologia datează din cele mai vechi timpuri și înseamnă pur și simplu aplicarea unei științe pentru procedee practice. Aplicabilitatea tehnologiei este infinită, iar, comparând cu 100 ani în urmă, lumea arată total diferit. Cu ajutorul tehnologiilor moderne omul are acum mult mai mult timp liber, dar și mult mai mult timp la dispoziție. Cu 100 ani în urmă insomnia era considerată un lux pe care doar o mică parte din oameni îl puteau avea. Astăzi se tratează cu somnifere. Pentru a sparge tiparele este imperativ necesară o incursiune în
necunoscut, iar pentru a descoperi lucruri noi trebuie să renunțăm la cele vechi. Astfel, să înceapă aventura!

Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru