Pe măsură ce oraşele noastre devin tot mai neîncăpătoare, construim mai rapid şi mai îndrăzneţ ca oricând, creând o nouă generaţie de zgârie-nori. Super zgârie-norii zilelor noastre ajung să forţeze limitele ingineriei, tehnologiei şi proiectării, pentru a deveni mai ecologici, mai rezistenţi, mai inteligenţi şi mai luxoşi decât predecesorii lor. Această serie în patru părţi ne arată cum au fost create patru asemenea clădiri uluitoare, demonstrând cum vor revoluţiona acestea felul în care trăim, muncim şi ne protejăm de potenţiale pericole. Admirăm aceste minuni create de mâna omului şi le explorăm din toate unghiurile tehnologice posibile.
Episodul 1 – One World Trade Center
Cea mai înaltă clădire din emisfera vestică şi un celebru simbol al modernismului, One World Trade Center din New York este proiectat pentru a fi cel mai sigur şi mai stabil zgârie-nori construit vreodată, fiind amplasat pe terenul fostului World Trade Center şi al Turnurilor Gemene. Proiectată de arhitectul David Childs, costurile construcţiei clădirii au atins 5 miliarde de dolari. În spatele faţadei sale amăgitor de simple, acest colos înglobează cele mai recente tehnologii performante din domeniul securităţii. Fie că este vorba despre crearea unei fundaţii rezistente la bombe, despre manevrarea unor bucăţi de oţel de 50 de tone sau de instalarea unor panouri de sticlă rezistente la explozii, fiecare pas făcut pe acest şantier este un proiect epic în sine.
Primul episod al seriei urmăreşte ultimul an de construcţii exterioare, culminând cu atingerea ţintei simbolice de 541 metri. Iniţial, clădirea a fost denumită Turnul Libertăţii, înălţimea sa fiind simbolică pentru anul obţinerii independenţei SUA.
Episodul 2 Construind viitorul
Cunoscută sub numele de Cheesegrater (răzătoarea de brânză), clădirea Leadenhall este proiectată de Richard Rogers şi este ogiva celebră a arhitecturii avangardiste a Londrei. Proiectată ca un turn conoidal cu un schelet exterior din oţel, Leadenhall este cea mai înaltă şi inovativă structură din centrul Londrei, atingând 224 de metri şi având 50 de etaje.
Echipele de proiectanţi şi constructori ai acestei clădiri au fost nevoiţi să îşi schimbe complet modul de gândire pentru a răspunde provocărilor impuse de construcţia acestei clădiri. Aceasta a fost construită în afara spaţiului destinat, pentru a fi apoi livrată şi asamblată precum o construcţie Lego gigantică.
Episodul 3 Oraşul vertical
Shanghai Tower reprezintă un mod inovativ de a proiecta oraşe, vertical şi la înălţime. Nu doar un zgârie-nori, ci un oraş vertical, o întreagă colecţie de companii, servicii şi hoteluri, cu un spaţiu suficient pentru a găzdui o populaţie de mărimea unei ţări ca Monaco. În interiorul acestei structuri ce cuprinde 121 de etaje şi atinge o înălţime de 632 de metri, oamenii pot munci sau se pot relaxa în cele opt parcuri amplasate din 12 în 12 etaje. La finalizarea construcţiei, gigantica structură va domina cerul Shanghai-ului, drept simbol al succesului economic al Chinei şi al ambiţiilor elitei prospere a oraşului.
Episodul 4 Clădirea miliardară
La finalizare, clădirea One57, situată pe strada 57 din Manhattan, va deveni cea mai înaltă clădire rezidenţială din emisfera vestică, cu o vedere uimitoare asupra Central Park de la o înălţime de 306 metri. One57 a fost proiectată de Christian de Portzamparc pentru a redefini standardele luxului într-o metropolă de talia New York-ului. Locuinţele din interiorul acesteia vor avea un design impresionant, cu un tavan dublu, apartamente de dimensiunea întregului etaj, băi îmbrăcate în cea mai fină marmură italiană şi finisaje rafinate, de cea mai bună calitate.