SUPER-OAMENI

Imaginația stă practic la baza tuturor lucrurilor și a lumii moderne în care trăim în momentul de față. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au folosit imaginația pentru a aduce răspunsuri unor întrebări care îi măcinau, precum proveniența Universului, dezvoltarea tehnologiilor pentru a îmbunătăți traiul zilnic, dar și pentru predicții pentru viitor. Cele mai mari metropole din lume există astăzi deoarece cineva întâi și-a imaginat cum vor arăta acestea. Puterea minții umane este destul de puternică, iar conform ultimelor date științifice oamenii își pot folosi în jur de 10% din capacitate, un procent aparent în creștere comparativ cu generații anterioare, care nu aveau acces la resursele de astăzi precum internetul, calculatoare șamd. Dar cum ar fi dacă această capacitate s-ar dubla sau poate chiar tripla?

Există un trend în ultimii ani pentru modificarea și amplificarea funcțiilor corpului, denumit “body hacking”, cu ajutorul unor tehnologii avansate precum CRISPR, de editare și modificare genetică. Tehnologia este destul de accesibilă, dar experimentală în momentul de față. Având în vedere acest lucru, ne putem aștepta la un viitor care seamănă cu un film sci-fi, în care modificarea genetică se va putea face oriunde, cu ajutorul unei pastile.

În ultima sa carte, Stephen Hawking a făcut câteva estimări despre viitor, iar una dintre acestea a fost că va exista în curând o nouă rasă de super-oameni, obținută cu ajutorul tehnologiilor de modificare genetică. Astfel, oamenii care vor avea acces la aceste tehnologii își vor putea prelungi viața, rezistența la boli și chiar inteligența. În combinație cu dezvoltarea inteligenței artificiale posibilitățile vor fi practic nelimitate.

În momentul de față se pare că tot încercam să facem din ce în ce mai mult, dar 24 de ore nu sunt îndeajuns. Îmi aduc aminte de o scurtă poveste. Nu demult, un mare savant în știință era la masă într-un restaurant cu mulți prieteni sărbătorind ultimele reușite. Acest savant era renumit pentru obiceiurile sale și excesele în privința băuturii chiar și la vârsta înaintată la care era, de peste 60 de ani. La un moment dat, la masă se așază un vechi prieten și, pentru ca nu s-au mai văzut demult, acesta se ridică în picioare, ridică paharul și spune: “La mulți ani acestui om care a băut în toată viața lui atât de mult încât ar umple acest local cât înălțimea mea”, spune gesticulând frenetic. Savantul se ridică în picioare, se uită la acea înălțime indicată de amic și spune melancolic: “Am atâția ani și mai am așa mult până când îl voi umple pe tot!”. În concluzie, toți suntem contra cronometru.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru