STAȚIA DE SORTARE DEȘEURI

Ce reprezintă stația de sortare ?

Stația de sortare poate face diferența de profitabilitate a afacerii cu deșeuri. Cu cât sortezi mai mult, cu atât poți recicla mai mult, respectiv profit mai mare din materialul pe care îl colectezi sau gestionezi.

Ce înseamnă o stație de sortare? O stație de sortare reprezintă ansamblu de echipamente și forță de muncă, care eficientizează sortarea deșeurilor. O stație de sortare deșeuri în 2020 poate ajunge să fie aproape complet automatizată. Factorul uman joacă încă un rol esențial într-o stație de sortare, fie el și doar pentru supravegherea procesului.

O STAȚIE SIMPLĂ DE SORTARE

Cea mai simplă stație de sortare constă într-un ansamblu care are la bază o platformă de sortare manuală. Ansamblul este format din banda de alimentare pentru platformă, cu o parte orizontală pentru descărcarea materialului ce necesită sortare, și o parte oblică ce transportă materialul la înălțimea de sortare, care este în general de 2,5 metri.

Platforma de sortare poate avea atâtea boxe, câte fracții de material sunt necesare de sortat. Numărul personalului este de altfel influențat de boxele de sortare, care pot susține pana la 4 persoane la sortat / boxă. Spere exemplu  daca avem o stație cu 4  boxe putem avea până la 16 oameni. Dispuși în perechi de 8 pe o parte și 8 pe cealaltă. Putem adăuga sau diminua numărul de boxe în funcție de câte tipuri de material vrem să sortăm.

Odată ce materialul a fost sortat urmează procesat în baloți. O presă de balotat deșeuri  reciclabile reprezintă componenta  finală dintr-o stație de sortare. În general, materialul sortat generat de o stație de sortare necesită o presă de balotat deșeuri automata. Aceasta va fi alimentată cu materialul din boxele de sortare, printr-o bandă de alimentare, formată tot din două părți, oblică și orizontală. Partea orizontală a benzii de alimentare are lungimea egală cu platforma de sortare, pentru a putea prelua materialul din toate boxele.

O STAȚIE COMPLEXĂ DE SORTARE – EXEMPLU REAL RECONDIS

Stația de sortare poate fi un proiect amplu și complex.

Putem automatiza acest proiect, prin adăugarea anumitor echipamente stației prezentate mai sus, pentru a eficientiza nu doar timpii de sortare, cât și numărul de materiale sortate dar și eliminarea în procent cât mai mare a impurităților. Vom lua ca și exemplu pentru stația ce urmează a fi descrisă, ca și material procesat: deșeu solid municipal. Această instalație care o voi descrie a fost un proiect real Recondis.

DESFĂCĂTORUL DE SACI

Un prim pas pentru automatizare, în funcție de cum sosește materialul în stația de sortare, îl reprezintă echipamentul numit desfăcătorul de saci. Acesta, după cum spune și numele său, desface sacii menajeri, cu materialul provenit din colectare. Acest echipament are până la 95% eficiență în desfacerea sacilor. Rolul său este de asemenea și de afânare a materialului pentru următorul proces.  Pentru materialul luat exemplu în această lucrare, este absolut necesar echipamentul “ desfăcător de saci”

CIURUL TROMMEL

În continuare, în această stație, următorul echipament este Ciurul Trommel, sau sita rotativă. Aceste echipament este cunoscut în domeniu, și are o formă cilindrică. Acest cilindru este de fapt o sită mare, având mărimea orificiilor sitei, după necesitatea clientului. În general între 80-270 mm.  De asemenea orificiile se pot mări gradual pe lungimea sitei. Spre exemplu la un ciur cu sită de 8 metri lungime, primi 4 metri pot avea orificiile de 80 mm iar următorii 4 de 120 mm. Tot ce este sub 80mm este eliminat în prima pare a ciurului, sub 120mm în a doua parte, iar ce este peste 120mm continuă în linia de sortare.

Scopul acestui echipament este de a elimina cât se poate de mult material organic din deșeul municipal solid intrat în stație, însă și de a afâna materialul pentru următoarea etapă. Atuul acestui echipament este că are un procent mare de eliminare a materialului organic, prin mișcarea sa de rotație, întorcând materialul pe toate părțile. Însă din păcate, are și o parte nefavorabilă, și anume contaminarea materialului curat.

Recondis recomandă un înlocuitor pentru acest echipament, atunci când criteriul de contaminare este mai important, și anume “sita cu degete”. Acest echipament are același scop, însă nu contaminează materialul. Factorul nefavorabil este procentul de eliminare a materialului organic, care este mai mic decât la ciur.

SEPARATORUL BALLISTIC

Următorul echipament din stația noastră de sortare îl reprezintă sortatorul balistic. Acesta are rolul de a separa materialul cu forma 3D de materialul cu forma 2D, adică materialul rigid de materialul flexibil, PET-ul și coala de hârtie spre exemplu.

Acest echipament, este format dintr-o sită dreptunghiulară (sau mai multe site dreptunghiulare ce formează o sita mare) care are un unghi de înclinație specific, și cu o mișcare specifică, reușește să separe pe două  tipuri de material:

  • materialul 3D, acesta ajungând în partea de jos a sitei, datorită mișcării specific și gravitației;
  • materialul 2D în partea de sus a sitei, datorită mișcării specifice.

SORTATORUL OPTIC

Sortatorul optic, este echipamentul ce sortează 1 sau 2 tipuri de material din materialul cu care este alimentat, cu ajutorul unor senzori, și valve de înaltă presiune.

În funcție de tipurile de senzori utilizați și de inteligența sistemului de procesare a imaginilor, software-urile optice pot recunoaște culoarea, dimensiunea, forma, proprietățile structurale și compoziția chimică a obiectelor. Sortatorul compară obiectele cu criteriile de acceptare / respingere definite de utilizator pentru a identifica și elimina produse defecte și materiale străine  de pe linia de producție sau pentru a separa produsele de diferite clase sau tipuri de materiale.

In cazul nostru, în acest proiect, sortatorul optic a fost introdus, imediat după balistic, pe linia de material 3D pentru a sorta PET-ul.

Deșeul solid municipal a fost trecut prin mai multe echipamente, începând cu desfăcătorul de saci, apoi ciur, unde s-a eliminat materialul organic și tot materialul sub  80mm dimensiune, apoi a ajuns în balistic, unde a fost împărțit în două fracții, 3D si 2D.

Materialul 3D a fost trecut printr-un sortator optic, care ne-a sortat PET-ul, astfel acesta poate fi procesat direct în baloți. Restul materialului 3D este transportat către o platformă manuală de sortare, care urmează procesul descris în stația simplă de sortare. Adică sortare manuală iar ulterior procesarea materialului sortat în baloți.

Materialul 2D în cazul nostru a fost transportat direct către o a doua platformă de sortare manuală, pentru a fi sortat, iar apoi procesat în baloți.

În acest proiect, cele două platforme de sortare manuală, au fost poziționate în oglindă, paralel, pentru a putea poziționa banda de alimentare a presei între acestea două. Astfel o singură presă de balotat deșeuri  procesează materialul sortat din boxele ambelor platforme de sortare.

Astfel, din deșeul municipal solid colectat, și introdus în această stație, s-a eliminat materialul organic, care poate fi valorificat  în compost, s-a sortat materialul necesar (pet, hârtie, carton, plastic, etc) care apoi se procesează în baloți. La sfârșitul stației nu a rămas decât refuzul de sortare, materialul cunoscut ca și RDF, combustibil alternativ. Acesta poate fi balotat și valorificat în fabricile de ciment.

Transportul materialului de la un echipament la celălalt, s-a făcut evident prin benzi transportoare. Materialul organic eliminate de ciur și balistic, s-a colectat cu benzi de colectare sub echipament, și transport la container.