SOSELELE VIITORULUI

Florina Pădineanu

 

Să fie panourile solare soluția la problemele întâmpinate pe șosele? Să fie drumurile blocate, pline de gropi sau de zăpadă de domeniul trecutului? Părerile sunt împărțite. Soții Julie și Scott Brusaw, co-fondatori ai companiei Solar Roadways, încearcă să revoluționeze lumea printr-un concept unic: să înlocuiască asfaltul și betonul cu panouri solare special concepute pentru a susține traficul. De la idee până la fapt în sine este, însă, un drum lung. Înainte de toate, sunt multe întrebări legate de costul, eficiența sau duritatea panourilor solare.

Vor fi costurile Șoselelor Solare mult mai mari decât ale asfaltului? Șoselele din panouri solare ar înlocui toată rețeaua de alimentare cu curent electric. Spre deosebire de centralele electrice, panourile solare transformă energia luminoasă captată din razele solare direct în energie electrică. De asemenea, acestea ar putea alimenta și cu semnale de date (cablu TV, telefon, internet de mare-viteză, etc) casele sau firmele din apropiere.

Când ne vom gândi, deci, la costul Șoselelor Solare, ar trebui să luăm în considerare costul drumurilor actuale, al centralelor electrice și al sistemelor de transmitere a semnalelor de date, căci acest proiect inovator le-ar cuprinde pe toate.

Datorită drumurilor luminate pe timp de noapte, a sistemelor de avertizare pentru animale, înlăturarea zăpezii/gheții, accidentele și pierderile de vieți omenești ar fi reduse considerabil.

Ce facem în privința tracțiunii? Știm cu toții că mașinile alunecă pe asfaltul umed, ce să mai zicem de sticla umedă? Ei bine, panourile acestea nu sunt făcute din sticlă obișnuită, transparentă. Una din principalele caracteristici tehnice ale stratului superior este tocmai rugozitatea, care ar permite o aderență cel puțin la fel ca cea de pe asfalt – chiar și pe timp de ploaie.

Panourile sunt destul de valoroase. Ce îi împiedică pe hoți să le fure pentru a le vinde sau pentru a le folosi în interes propriu?

Fiecare panou are un microprocesor încorporat, ce comunică wireless cu celelalte panouri, în vederea depistării eventualelor probleme de funcționare. Daca ar reuși, totuși, cineva să desprindă un astfel de panou, acesta ar continua să fie monitorizat de celelalte panouri, ceea ce ar însemna că locația hoțului și implicit a panoului va fi descoperită imediat.

În concluzie: Șoselele Solare ar putea deveni o alternativă serioasă la combustibilii fosili. Cu un cost aproximativ egal cu cel al sistemelor noastre actuale, ar putea fi implementat cu succes.

Foto: www.pev.ro

www.solarroadways.com