V-aţi întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă avionul cu care călătoriţi s-ar prăbuşi? Chiar este utilă adoptarea acelei poziţii speciale, înainte de impact, sau e doar un mit? Unde ar fi cel mai bine să staţi? Şi, mai ales, oare avioanele sunt concepute astfel încât e posibil ca pasagerii lor să supravieţuiască impactului?

În primul episod din cel de-al doilea sezon al seriei CURIOSITY, Avionul prăbuşit, care a fost difuzat duminică, 4 noiembrie, de la ora 21.00 pe Discovery Channel, o echipă internaţională de experţi a explorat toate aceste întrebări punând în practică inimaginabilul: ei au făcut să se prăbuşească un avion de pasageri – un Boeing 727 în mărime naturală – într-o zonă îndepărtată din deşert, undeva în apropierea graniţei dintre SUA şi Mexic.

În naraţiunea actorului Josh Charles (unul dintre actorii principali din serialul “Soţia perfectă”), acest experiment revoluţionar îşi propune să afle ce se întâmplă, de fapt, atunci când un avion se prăbuşeşte, dezvăluind informaţii ştiinţifice care le asigură pasagerilor cele mai bune şanse de supravieţuire. Avionul utilizat este dotat cu senzori, iar locurile pasagerilor sunt ocupate de manechine speciale, pentru a se putea evalua impactul produs in timpul catastrofei. Imagini filmate în interiorul avionului le permit telespectatorilor să urmărească tot ce se întâmplă la momentul impactului.

După 1984, când NASA a încercat un experiment similar, acum este pentru prima dată când un întreg avion telecomandat este făcut să se prăbuşească în acelaşi scop. După patru ani de pregătiri minuţioase, proiectul pare gata să demareze – însă o serie de obstacole apărute în ultima clipă demonstrează că lucrurile riscă oricând să ia o întorsătură fatală.

În luna noiembrie, CURIOSITY revine cu noi episoade, care continuă să caute răspunsuri pentru câteva dintre cele mai longevive şi mai importante mistere ale ştiinţei. Primul sezon al seriei căuta răspunsuri pentru întrebări de tipul “Cum a fost creat Universul ?”, “Putem să călătorim în timp ?” sau “Există universuri paralele ?”. Acest nou sezon aduce însă în televiziune un set unic de subiecte incitante.