SCHIMB DE ENERGII

Natura și mediul înconjurător sunt animate în esență de un schimb perpetuu de diverse tipuri de energii. Rocile se transformă în sol prin diferite procese mecanice naturale, o parte din sol este transformat de plante printr-o extracție de minerale și de alte elemente, ulterior acestea servesc pentru dezvoltarea unor alte tipuri de plante mai complexe, iar acestea la rândul lor servesc ca hrană animalelor și omului. Putem considera acest drum ca o verigă a unui lanț mult mai lung, dar puțin cunoscut, cu elemente care se află înaintea rocilor, dar și după om. Nu putem decât specula ce se întâmplă pe tot parcursul lanțului, dar putem observa, în spațiul pe care le avem la dispoziție, în viața organică și anorganică, dar și relația dintre acestea, un necesar schimb de energii la transformarea materiei. Putem vedea ca acest schimb de energii se manifestă diferit în funcție de tipul materiei cu care intră în contact. 

O altă verigă, adiacentă într-un fel, adăugată de către om acestui lanț, este lumea tehnologică, care cuprinde atât tehnologiile cu care interacționăm zilnic, dar și lumea virtuală, o lume care este, în esență, o tot una materială, doar că este compusă dintr-un alt tip de materie, având în vedere faptul că se poate manifesta în realitatea noastră. Așa cum un gând în mintea omenească nu se poate manifesta decât în anumite condiții, la fel și lumea tehnologică are nevoie și de componente materiale: serverele pe care există programele sunt materiale, energia care este necesară pentru servere este produsă de echipamente materiale, display-urile pe care vedem informația sunt materiale etc. În alte cuvinte, este o relație strânsă între lumea materială și imaterială, niciuna dintre acestea putându-se manifesta fără cealaltă, realizându-se constant un schimb de energie între acestea; practic am putea spune că însăși această relație interdependentă creează energie. Potențialitatea intensității acestei energii diferă de la un tip de schimb la altul. 

Un om are o dorință să plece la munte în weekend, energia folosită pentru această idee, adică banii cheltuiți, uzura transportului, prestarea serviciilor de cazare / entertainment de către alți oameni (alte energii folosite), uzura organismului șamd. Toată producția și consumul de energii am putea spune că se aflau în potențialitatea acelei dorințe.

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru