ROGBC AWARDS 2013

Ciprian Rotaru

Luni, 10 iunie, în cadrul The HUB Bucharest, Romania Green Building Council a decernat premiile pentru cele mai reușite proiecte și inițiative sustenabile realizate în anul 2012, în domeniul construcțiilor. Evenimentul, inițiat în 2010, susține anual cele mai ambițioase și inovatoare demersuri românești cu impact major în îmbunătățirea mediului de viață.

Selecția câștigătorilor s-a realizat în baza unei aplicații online depuse pe platforma www.Construction21.eu, la una dintre cele șapte categorii disponibile și în urma unei jurizări multidisciplinare realizate de un grup de specialiști din domeniul construcțiilor, membri ai RoGBC: Alinda Dudu – Senior Architect, Epstein; Claus Kegel – Managing Director, Heberger Constructii; Constantin Goagea – Director, Zeppelin; Cristian Popescu – CEO, Cofely Romania; Dragos Riti – Director Departament de Constructii, Erste Group Immorent; Eugen Goldhammer – Energy Auditor, EGEEA Design; Florin Furdui – Country Manager, Portland Trust; Hadley Barrett – Managing Partner, Oxford Sustainable Group; Perry Zizzi – Partner, Badea Clifford Chance; Șerban Țigănaș – Președinte Ordinul Arhitecților din România (OAR) şi Silviu Ginju – General Manager, Strucon Proiect.

Evaluarea proiectelor s-a realizat după criterii prestabilite, adaptate fiecărei categorii, în baza unei grile de punctaj. Cele mai multe proiecte au fost înregistrate la categoriile Compania Sustenabilă a anului, Produsul Inovativ al anului și Inițiativa Educațională din domeniul Clădirilor Verzi.

Apreciată în special pentru măsurile legislative de reducere a taxelor pentru clădirile eficiente energetic, Primăria Cluj-Napoca a fost distinsă cu premiul pentru Inițiativa Guvernamentală a anului. În mai puțin de un an de la aprobarea hotărârii locale, Cluj-ul prezintă un număr semnificativ de clădiri deja certificate LEED sau BREEAM, ori proiecte în lucru.

Premiul pentru Compania Sustenabilă a anului a fost acordat companiei BASF. Dincolo de multiplele proiecte de cercetare, acțiunile de informare și produsele rezultate, în decizia juriului a contat mai ales amploarea impactului deja generat de aceste măsuri.

SGG Planitherm 4s i-a adus companiei Saint Gobain Glass premiul pentru Produsul Inovativ al anului. Îmbinând într-un mod eficient o serie de calități tehnice deosebite cu un proces de fabricare și un concept de distribuție responsabil față de mediu. Modelul de abordare sustenabilă propus de Saint Gobain Glass are potențialul de a influența semnificativ în viitor industria producătorilor de materiale pentru construcție.

Angajat în multiple demersuri sustenabile, Grupul DAS Engineering a fost numit Furnizorul de Servicii Verzi al anului.  Implicată în mare parte dintre proiectele desfășurate în cadrul RoGBC și un promotor al certificărilor LEED, BREEAM și Living Building Challenge, compania susține activ transformările de pe piața construcțiilor atât la nivel național cât și internațional, în contextul european.

Având la bază o strategie de implementare pe termen lung, programul derulat de Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București a fost distins cu premiul pentru Inițiativa Educațională a Anului. Au impresionat atât multitudinea activităților desfășurate cât în special impactul acestora pe termen lung.

Categoria Proiectul Verde al anului a fost divizată în două secțiuni. Pentru proiecte sub 500 mp, urmare conceptului inovator din punct de vedere tehnic, a deosebitei calități arhitecturale și a rezultatelor deja obținute, Casa Prispa a fost desemnată câștigătoarea acestei ediții.  Acesteia i s-a alăturat, la categoria proiecte mai mari de 500 mp, Pensiunea Atra Doftana. O prezență discretă într-un context natural și un bun model din punct de vedere tehnologic, complexul turistic poate deveni un reper important pentru industria de profil.

”Am fost foarte încântat de gradul de implicare în îmbunătățirea performanțelor sustenabile regăsit la nivel de conducere în companiile, administrațiile locale și instituțiile de învățământ din România precum și de entuziasmul echipelor de lucru, o evidență în aplicațiile primite nu doar prin prezentările scrise cât mai ales prin rezultatele obținute. Inițiativele lor confirmă faptul că ne mișcăm în direcția potrivită și ne încurajează să mergem mai departe”, a declarat Steven Borncamp, președintele Romania Green Building Council.