ROATA NOROCULUI

Roata se învârte, câteodată repede, alteori încet, dar nimeni nu știe unde se va opri. Oare? Poate că lucrurile par deseori că se întâmplă dintr-un pur noroc sau ca fiind rezultatul unei succesiuni aleatorii de evenimente. Este foarte posibil, cert este că totul seamănă cu un joc mare „de-a ruleta” în care toți participă și învârt în același timp. Poate se câștigă, poate nu, nimeni nu știe. Cert este că jocul continuă necontenit și că roata trebuie să se miște. Exact ca o avalanșă, odată pornită nu se oprește decât la baza muntelui. Mă întreb unde este norocul? Este foarte posibil ca acesta să reprezinte chiar șansa de a juca. Acest lucru îmi aduce aminte de un banc care surprinde foarte bine lumea în care trăim: „Un om se ruga în fiecare zi la Dumnezeu să câștige la loto. Se ducea la biserică, făcea mătănii etc. Se ruga și se tot ruga, până într-o zi în care Dumnezeu chiar i-a răspuns, spunându-i: omule! Joacă!”.

Am citit recent un lucru interesant, și anume că oamenii de știință au calculat intervalul de timp dintre luarea unei decizii în minte și execuția acesteia în realitate. Concluzia surprinzătoare a fost că acest interval ajunge undeva la 10 secunde. În alte cuvinte, de când se ia o decizie, de exemplu să se mute un ac dintr-un punct în altul, procesul de decizie are loc cu 10 secunde înaintea acțiunii. Adevărat sau nu, pare un lucru desprins din filmele science-fiction. Bineînțeles, nu putem spune că ducem lipsă nici de science, nici de fiction pe meleagurile noastre. Cu un surplus de ficțiune, desigur.

Va avea loc în Aprilie și tradiționalul târg Construct Expo de la Romexpo pentru care se așteaptă o creștere, comparativ cu anul trecut.

Cum arată piață construcțiilor la început de primăvară? Semnalele și statisticile din piață indică o oarecare creștere. La fel se poate spune și despre piața echipamentelor și utilajelor. Anul 2014 a început în forță, iar prognozele sunt pozitive atât pentru primăvară, cât şi pentru restul anului. Rămâne de văzut. Este mai mult o chestiune de noroc.

Apropo de noroc, îmi aduc aminte de un citat chinezesc vechi de câteva mii de ani: „Tot ce e ușor e corect. Începe corect și îți va fi ușor. Continuă ușor și vei proceda corect. Calea corectă de a găsi soluția ușoară este de a uita calea corectă și de a uita că este ușoară.” Totul este un joc până la urmă, iar doar cei care joacă pot câștiga, atunci să spunem „Carpe diem!” şi să înceapă jocurile!

 

Numai bine,

Ciprian Rotaru