RETROSPECTIVA INTERNATIONAL ELECTRIC & AUTOMATION SHOW 2016

International Electric & Automation Show, IEAS, este un eveniment ce nu mai are nevoie de o descriere detaliată, acesta devenind, în cele 12 ediții ale sale, un eveniment de referință pentru industria din România. Atât luna Septembrie cât și locația Palatului Parlamentului sunt cele 2 coordonate si repere principale ale evenimentului. Anul acesta IEAS a avut loc între 20 și 23 Septembrie în 3 săli dedicate expoziției: sala Unirii, sala Take Ionescu și sala I.C.Brătianu dar și în sala de conferințe Nicolae Bălcescu.

Ediția din acest an a pus accentul pe tehnologiile inovative, pe eficiența și automatizarea proceselor de producție, reducerea costurilor de producție și mentenanță prin utilizarea echipamentelor de măsura și control, pe aplicații integrate și echipamente smart. Produsele prezentate au fost variate și au cuprins întreaga gamă de joasă și medie tensiune precum și segmentul de automatizări și roboți industriali.

Printre produsele vedetă amintim robotul care joacă baschet sau „the water dancing machine”. Sub sloganul “Roboţii industriali îmbătrânesc mai greu dacă sunt trataţi cu cabluri de torsiune!”, cei prezenți au putut vedea robotul capabil să arunce mingi într-un coş de baschet cu precizie maximă. Alta “atracție” a fost robotul cu pompele sincronizate cu muzică la care vizitatorul putea controla pompele prin deplasarea brațelor sale.

În cadrul evenimentului au fost companii prezente pentru prima dată ce au afișat o imagine impecabilă și au atras un număr de vizitatori numeros. Acestea au avut standurile echipate cu tehnologii de ultimă ora și roboți industriali. Expozanții IEAS au adus în atenția vizitatorilor conceptul “casei inteligente”, o casă care se adaptează automat cerinţelor utilizatorilor şi care reuşeşte să integreze într-o formă cât mai puţin intruzivă noile tehnologii cu obiceiurile din viaţa de zi cu zi a familiei. Alături de aceste noutăți au fost expuse echipamente ce se bazează pe realitatea virtuală și realitatea augumentată, imprimante mobile 3D dedicate sectorului industrial, produse de iluminat moderne, cabluri și conectori, soluții wireless de comunicație, tehnologii smart dedicate orașelor, soluții scadă și aparate de măsură și control.

ieas-2016-124

Totodată, în cadrul evenimentului, în prima zi, au avut loc 2 sesiuni de workshop dedicate segmentului tehnic, prin prezentarea interactivă susținută de către Actemium, prezentare cu tema „Digitalizarea proiectelor folosind realitatea virtuală și realitatea augmentată” dar și workshop-ul „Inovație la fiecare nivel și Digitizare” susținut de către Schneider Electric.

Aproximativ 80 de companii de top din industie au fost prezente la Palatul Parlamentului. Una din surprizele plăcute ale ediției din acest an a reprezentat-o numărul mare al companiilor din străinătate, fiind prezente companii din țări precum: Bulgaria, Italia, Germania, Marea Britanie, Polonia și Ungaria. Aceste companii externe au participat la IEAS în urma demersurilor de apropiere a evenimentului nostru de evenimentele similare internaționale, evenimente precum: Hannover Messe, Light+Building sau Win Eurasia Automation din Istanbul. Industria este într-o continuă mișcare și dezvoltare, iar acest lucru se observă cel mai bine în perioada târgului IEAS, evenimentul central al industriei de echipamente electrice și automatizări.