RESTART

Cum ar fi fost dacă? O întrebare perpetuă eternă care a fost pusă de toate civilizațiile, la nivel colectiv, dar și la nivel individual, înaintea noastră și cel mai probabil și va fi pusă și în viitorul apropiat. Vizionarii timpurilor străvechi, dar și cei din epoca modernă, cu ajutorul imaginației, au putut să răspundă la această întrebare în mod creativ, proiectând practic în mintea lor un viitor întreg, realizând uneltele care urmau să schimbe lumea pentru totdeauna. Uneltele pe care le-au creat au ajutat ulterior la structurarea lor ca și oameni de știință, dar și la structurarea întregii omeniri. Totul se întâmplă cu un motiv. Există câteva teorii care spun că totul în acest univers este predestinat, dar și interconectat, iar dacă ne gândim și la teoria universurilor paralele, ceea ce se întâmplă acum ar putea fi rezultatul influenței unui alt univers. 

Cert este că există o multitudine de realități, iar cu ajutorul unor super-computere ar putea fi creat practic un nou univers, o simulare, care va fi folosită pentru realizarea diverselor teste care nu pot fi realizate în realitatea prezentă din diverse motive. Se estimează că până în anul 2030 va fi creată prima inteligență artificială care ulterior va putea crea asemenea tehnologii. 

Viitorul pare să fie rupt din filmele de science-fiction și se întâmplă chiar acum, chiar dacă vrem sau nu. După dezvoltarea primei inteligențe artificiale adevărate, se preconizează că evoluția acesteia nu va mai fi ghidată de oameni și că se va întâmpla de milioane de ori mai rapid decât cea a omenirii. Va fi atât de inteligentă încât va deveni practic o formă de viață care va crea, la rândul său, alte forme de viață. Una din aplicațiile interesante va fi clonarea în spațiul virtual a unei ființe umane cu ajutorul cărei AI va putea dezvolta diverse medicamente personalizate, va găsi leacuri pentru boli și, de ce nu, chiar dezvoltarea unor nanoroboți care vor regenera toate celulele din corp și ne vor întineri, ca și cum am putea da un restart vieții. 

Trăim vremuri interesante, unii spun că trăim chiar epoca de aur a umanității, cu toate că nu simțim schimbările, acestea se întâmplă. Timpul este relativ și niciodată îndeajuns, iar natura umană totdeauna a încercat să deschidă noi căi pentru cunoaștere. Astfel, să ieșim din zona de confort și să cunoaștem o infinitate fără frontiere.

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru