Prognoze pozitive pentru 2013

Cum arată piaţa construcţiilor la început de primăvara? Pare că se dezgheaţă treptat şi în conformitate cu vremea. Să sperăm că nu este la fel de imprevizibilă. Am reuşit să stau de vorbă cu o mare parte din firmele importatoare de utilaje şi echipamente. Concluzionând pe scurt, există multe aşteaptări pentru creştere anul acesta, media situându-se în jurul valorii de 20%, comparativ cu 2012. Statistici îmbucurătoare dacă luăm în considerare contextul economic global, care este puţin mai dur şi nu atât de optimist.

Apropo de occident, îmi aduc aminte de prima mea călătorie cu avionul în vest, un zbor relativ liniştit la dus. În schimb, întoarcerea a fost puţin mai dură, de obicei este, unde am întâlnit foarte multe turbulenţe, exact de la intrarea în spaţiul aerian românesc, de parcă şi aerul ar fi avut „gropi”. Coincidenţă?

Luna viitoare se va desfăşura şi mult aşteptata expoziţie Bauma din Germania. Producătorii de utilaje şi echipamente pentru construcţii anunţă multe lansări de produse şi inovaţii în domeniu, trend-ul general fiind eficientizarea costurilor de exploatare şi îmbunătăţirea confortului operatorului. Lucruri încurajatoare, dar dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă românească, ar avea mai mult succes dacă s-ar menţiona şi undeva cuvintele „Black Friday” sau s-ar dezvolta un utilaj cu costuri 0, inclusiv de achiziţie.

Sunt curios cum vor decurge lucrurile în Germania luând în calcul refuzul pentru aderarea în spaţiul Schengen a României dar şi scandalul cu carnea de cal. Poate au chiar o legătură…

Situaţia generală la care asistăm de ani buni în România, nu are sens să menţionăm numărul anilor, sunt uşor deductibili, seamănă oarecum cu un film horror melodramatic dar care are un sfârşit plăcut. Sau cel puţin aşa ne place să credem.

Va avea loc la sfârşitul lunii şi expoziţia UTICAM care va fi mai amplă comparativ cu anul trecut, putând fi vizionate în premieră şi soluţii pentru logistică şi distribuţie.

Un alt târg care a avut loc luna aceasta în Arad, a fost ENREG 2013, unde au fost prezentate soluţii din domeniul energiilor regenerabile, care a reunit peste 115 expozanţi din 14 ţări.

Concluzia a fost că România pare să fie cea mai atractivă ţară din estul Europei în privinţa energiilor regenerabile. Un lucru evident, dacă la noi bate vântul, preocupările logice ar fi să punem o moară de vânt. Potenţial există, la capitolul voinţă este problema.

 

Cu bine,

Ciprian Rotaru