PLECAT IN VACANTA

Vacanțele sunt practic locul în care te duci pentru că vrei să te relaxezi și de unde te întorci de obicei mai obosit decât atunci când ai plecat. Nu sunt puține ocaziile în care aud multe persoane spunând că au nevoie de “o vacanță de la vacanță”. Putem afirma că există o corelație strânsă între gradul oboselii și o vacanță reușită. În lumea modernă, cu ajutorul tehnologiei, oamenii pot face lucruri foarte complexe într-un timp extrem de scurt. Astfel, în ultimul secol, oamenii au putut avea mai mult timp liber pentru activități personale, ridicând astfel alte probleme mai mult organizatorice, în comparație cu precedenta perioadă, în care o mare parte din timp era dedicat activităților de supraviețuire. O persoană poate face astăzi munca a zeci de oameni la o fracție din timpul necesar în comparație cu câteva zeci de ani în urmă, dar și mult mai bine. În viitorul apropiat nici va mai fi nevoie de oameni, totul va fi automatizat, iar într-un viitor puțin mai îndepărtat se preconizează că numai mașinile vor munci, iar oamenii vor fi într-o vacanță continuă. Totul va fi guvernat de inteligența artificială. Anul în care va începe tranziția către acest viitor se estimează că va fi 2030, an în care prima inteligență artificială va fi funcțională.

În momentul de față există mulți algoritmi pe care îi folosim zilnic cum ar fi: de monitorizare a traficului, booking-uri de bilete, în domeniul medical șamd. Acești algoritmi vor fi în viitor atât de puternici încât vor putea face toate operațiunile existente astăzi de pe planetă, simultan, în mai puțin de o secundă.

Mă întreb oare cum va arăta lumea în această nouă lumină, în care munca nu va mai da sens vieții, ci experiențele, dezvoltarea și evoluția vor fi principalele direcții, o lume în care vom fi cu toții plecați în vacanță?