PIESE DINTR-UN PUZZLE

Atunci când privim un obiect, oricare ar fi acesta, nu facem decât să vedem imaginea lui per ansamblu, una din dimensiunile sale multiple. Dacă ar fi să pătrundem mai adânc în componența sa, am vedea că există un număr finit de elemente, de dimensiuni mai reduse, care compun acel obiect, aflate într-o altă dimensiune, iar acele obiecte sunt și acestea, la rândul lor, compuse din altele șamd, până la nivelul celei mai mici particule. Practic privim o succesiune de dimensiuni, una cuprinsă în cealaltă. De asemenea, dimensiunea noastră, a celor care privim acel obiect, există tot ca o compoziție a unui număr finit de elemente. Bineînțeles, există și alte dimensiuni deasupra acesteia, precum cea planetară sau cea cosmică, în care și noi oamenii jucăm practic rolul elementelor care compun acele dimensiuni. Exact ca un joc infinit de mare de puzzle în care poza finală este cea a Universului.

Caracteristica principală a oricărui joc de puzzle este, că la sfârșit, după aranjarea tuturor pieselor, teoretic va fi compusă o imagine completă, de regulă un peisaj sau un portret. Cu o infinitate de piese la dispoziție și cu o planșă imensă nu ne putem decât întreba care ar fi imaginea finală, ori dacă piesele încă sunt în curs de așezare pentru a crea această imagine.

Având în vedere complexitatea tuturor proceselor naturale, pot avea loc și anomalii de moment. O imagine poate fi compusă din aproape toate elementele dar, spre exemplu la margini o piesă nu se va potrivi, dar totuși aceasta să fie de o nuanță similară și tăiată aproape la fel ca piesa necesară. Așezată în locul celei corecte, pentru cineva care nu cunoaște imaginea, nu ar exista nicio diferență. Ar fi necesar un studiu al imaginii pentru a realiza că, în realitate, imaginea este incompletă.

Majoritatea proceselor pe care le cunoaștem au loc urmând acest principiu de adăugare a unor părți noi pentru a crea diverse structuri sau sisteme. Aceste sisteme, la rândul lor, vor face componența altor sisteme mai mari și mai complexe. Alegerea elementelor corecte este esențială pentru finalizarea jocului, iar jocul niciodată nu are un sfârșit deoarece imaginea finală va reprezenta un singur element pentru un alt joc.

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru