PESCARII DIN PACIFIC – PASIONAT DE PESCUIT? CE ZICI DE O PARTIDA IN STIL HAWAIIAN?

Pescuitul din caiac nu e în niciun caz pentru cei slabi de înger. În adâncul apelor cristaline din Hawaii, erupții vulcanice străvechi au modelat stânci subacvatice abrupte, creând astfel unul dintre cele mai bune locuri de pescuit la mare adâncime din lume. De mai multe secole, generații întregi de localnici au prins aici pești monstruoși, aventurându-se în larg cu canoele lor micuțe, cioplite manual, și pescuind doar cu mâinile goale și o undiță obișnuită. Acum, un grup curajos de bărbați și femei înarmați numai cu caiacele lor reinventează această artă moștenită din vechime și își riscă viața ca să prindă pești, care de multe ori, depășesc 50 kg.

Uneori, o singură captură le poate aduce perscarilor 1,500 de dolari sau chiar mai mult, dar astfel de recompense substanțiale atrag și o concurență pe măsură. Seria îi urmărește pe acești aventurieri curajoși, care nu se vor da în lături de la nimic ca să pună mâna pe premiul mult dorit, chiar dacă și cea mai mică greșeală poate avea în larg consecințe fatale.

Programul urmărește șapte echipe care se pregătesc și apoi se iau la întrecere pe apele agitate din zonă. Folosind mijloace primitive, neînfricații pescari ajung adesea să facă așa-numitele ”plimbări cu sania în stil hawaiian”, adică sunt târâți în larg de peștii monstruoși pe care reușesc să-i prindă, iar aceste curse amețitoare pot ține uneori și 15 km. În plus, oamenii trebuie să fie cu ochii în patru după rechinii pe care îi numesc ”colectorii de impozite”, fiindcă sunt întotdeauna gata să profite de o pradă ușoară.

Fiecare expert în ale pescuitului vine cu propriile tehnici și experiențe în domeniu.

Veterana Kimi Werner are unul dintre cele mai periculoase stiluri, căci spre deosebire de alții, ea se duce direct la sursă, făcând scufundări libere și până la adâncimi de 45 metri, unde își vânează prada.

“Deși curajul e ”în fișa postului”, e sănătos să dai dovadă și de o cantitate corespunzătoare de frică și emoție. Asta mă ține în viață și îmi reamintește că, de fapt, sunt o făptură micuță și umilă în nemărginirea oceanului. Cred că oamenii care uită acest lucru sunt cei care ajung în situații periculoase,” spune Kimi.

EPISODUL 1

S-a deschis sezonul

În Hawaii s-a deschis sezonul de pescuit din caiac. Andy și Rob urmăresc rechini și vânează un ton de dimensiuni apreciabile. Boogie și Jason se luptă cu curenții din larg, la Kaena Point; Jon Jon pornește pe urmele unui marlin de aproape 230 kg, iar Kimi, care face scufundări libere, încearcă să prindă o caracatiță care îi tot scapă.

Jon Jon with his marlin catch.
Jon Jon with his marlin catch.

EPISODUL 2

Probleme pe insula cea mare

Tensiunea crește, căci a trecut deja o săptămână de când s-a deschis sezonul de pescuit din caiac, în Hawaii. Jon Jon intră în zona lui Andy și Rob, pe urmele marlinului de peste 200 kg pe care încă n-a reușit să-l prindă. Kimi încearcă să scape de așa-numitul blestem al peștilor ”ono”, iar Isaac, un pionier în ale pescuitului din caiac, își alege un nou partener.

EPISODUL 3

În inima întunericului

Jon Jon trebuie să impresioneze un localnic ca să aibă voie să intre într-o zonă secretă unde se ‘vânează’ marlini. Isaac înfruntă junglele din Oahu ca să ajungă la un veritabil cufăr cu comori Mahi. Adam și Jason se luptă cu apele necruțătoare din jurul insulei Kauai, iar Kimi vânează o specie invazivă, care o împiedică să-și facă ”aprovizionarea” cu hrană.

EPISODUL 4

Poveste din partea de vest

Adam și Jason înfruntă apele agitate din zona insulei Kauai, ca să ajungă într-o zonă de mare adâncime. În zona de vest din Oahu, concurența devine aprigă când Isaac face echipă cu Kimi ca să vâneze mahimahi, iar frații Uyeda prind în cârlig un marlin de 65 kg. În final, încep să sară scântei când Boogie D. invadează zona lui Isaac.