O VARA FIERBINTE

Este toiul verii. Să încercăm să privim dincolo de aspectele definitorii ale acestui sezon, precum: asfaltul încins, ceaţa fumului de mici sau aglomeraţia spre oriunde. Este sezonul în care toţi pleacă la mare/munte spre a se „relaxa”. Minunat!

Dacă stăm bine să ne gândim, nu este întru totul aşa. Pregătirea, drumul cu peripeţii, depăşirile imposibile, aglomeraţia, pajiştile sau plajele pline ochi cu alţi oameni care caută acelaşi lucru – relaxarea, muzica non-stop şi să nu uitam drumul care pare de trei ori mai lung înapoi, sunt elemente care nu se regăsesc în definiţia adevărată a relaxării.

În schimb în oraşe, lucrurile stau cu totul diferit. Să luăm drept exemplu Bucureştiul, care, în week-end este asemănător cu un oraş fantomă, de parcă totul s-ar fi oprit, fără locuitori, fără trafic, în care şuieră vântul relaxării. Ironic.

Numai clădirile încinse rămân falnice şi singuratice aşteptând cumva cu nostalgie întoarcerea oamenilor. Oare?

Apropo de clădiri “nostalgice”, nu am înţeles nici până acum de ce se tot construiesc blocuri cu aceeaşi arhitectură la nesfârşit. Să fie aceasta sursa lipsei de inspiraţie generală? Doar trăim într-o lume a cuvintelor şi a imaginilor, interconectată, în care inspiraţia şi creaţia sunt transmisible.

Lucrurile sunt asemănătoare şi în piaţa construcţiilor. Se aşteaptă toamna dar în acelaşi timp şi o revigorare financiară, odată cu deblocarea fondurilor europene.

Semnalele din piaţă sunt optimiste pentru ce-a de-a doua jumătate a anului. Deci putem sta relaxaţi…dacă putem. Să sperăm că iarna nu ne va lua iarăşi prin suprindere, ca în fiecare an.

Vor fi şi câteva târguri importante precum TIB, Renexpo şi IEAS în toamnă, iar prognozele sunt pozitive, aşteptându-se creşteri, comparativ cu anul trecut.

Este o vară fierbinte, iar cel mai important, atunci când eşti pe val, mergi cu valul.

 

Cele bune,

Ciprian Rotaru