MORI DE VÂNT

Există în zilele noastre filozofii relativ noi care atestă că un confort general mai mare sau îmbunătățit constant ar atrage după sine și eficiențe mai mari, o productivitate ridicată și, de ce nu, o stare generală mai bună în comparație cu cea a predecesorilor noștri. Pornind modest de la oameni care trebuiau să meargă în pădure pentru a aduce lemne de foc, agricultură constantă, dar și modalități ingenioase de prezervare a hranei, ne regăsim astăzi într-un mediu total diferit. Oare cum ar fi văzut strămoșii noștri viitorul din perspectiva lor? Cu siguranță total diferit față de ceea ce vedem și cu ce interacționăm astăzi zilnic. Cel mai probabil ar fi văzut viitorul ca o îmbunătățire și eficientizare a stilului propriu de viață. De la o agricultură proprie mică, la extinderea acesteia și eficientizarea ei. 

Schimburile sau “trocul” ar fi fost extins de la local la național și, ulterior, la mondial. De la o casă mică, aceasta ar fi devenit mai mare. Exemplele pot continua, dar această imagine nu este deloc conformă cu direcția actuală. Un motiv pentru această schimbare de direcție poate fi datorată apariției tehnologiilor disruptive care pot schimba cursul acțiunii într-un interval de timp compactat. Practic ceea ce ar fi trebuit să se întâmple peste 100 de ani se poate realiza în 10 ani sau chiar mai puțin. În alte cuvinte, putem spune că trăim astăzi un prezent dintr-un viitor mult mai îndepărtat. Având în vedere acest aspect, se poate explica și nevoia pentru gradul ridicat de confort fizic, dar și psihologic necesar zilnic, pentru interacțiunea cu lumea de astăzi. Viitorul este acum, fie că dorim acest lucru sau nu. 

Ce impact are acest confort îmbunătățit constant asupra noastră? Nu este greu de descifrat acest mister. Confortul îl putem asocia cu intervale variabile de inactivitate parțială, iar, cu cât aceste intervale sunt mai mari, în mod natural intervine și atrofia. Utilizarea tehnologiilor în locul actului fizic poate contura și un oarecare miraj, similar cu “morile de vânt” din romanul Don Quijote, în care imaginația poate lua locul realului. 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru