Se apropie sfârșitul anului, ne putem da seama de acest lucru relativ ușor. Frigul este din ce în ce mai apăsător, privirile trecătorilor sunt îndreptate tot mai spre pământ, apariția luminițelor de sărbători care distrag atenția de la blocurile gri, dar și zilele de Black Friday, bineînțeles în stil caracteristic românesc. Parcă ieri vedeam oamenii încercând să înghesuie televizoare LCD în portbagajele neîncăpătoare de Dacii 1300. Oricum, nu contează ce se cumpără. Contează ce este la reducere! Deseori am văzut ceva asemănător cu un scenariu apocaliptic, în care lumea se împingea frenetic pentru a fi primul la coadă să cumpere o drujbă. Câteodată situațiile sunt similare, oarecum, cu cele din filmul “Înapoi în viitor”, doar că nimeni nu joacă rolul principal, iar mașina timpului nu mai există, de parcă am fi blocați cumva în trecut. Totul se desfășoară ca și cum s-ar mai fi întâmplat odată, repetitiv, iar orice mișcare greșită în prezent poate schimba în cel mai rău mod posibil viitorul – acel viitor îndepărtat în care lucrurile au o oarecare normalitate. Oricum, speranța moare, de obicei, ultima. Așadar, putem sta liniștiți.

Mai este puțin până când vor veni mult așteptatele sărbători de iarnă. Deja gândurile referitoare la grijile cotidiene sunt înlocuite treptat cu cele de vacanță și relaxare care vor culmina, probabil, într-un ambuteiaj în trafic la ieșire din oraș sau în drum spre munte sau oriunde.

Cum arată economia aproape de sfârșitul anului? Înghețată, având în vedere alegerile care au avut loc cu puțin timp în urmă. Anul viitor sunt așteptate schimbări, dar și creșteri. Rămâne de văzut.

Am participat recent și la câteva târguri interesante precum Indagra – pentru agricultură, la care am fost surprins în mod plăcut de numărul de expozanți, dar și de vizitatori. De asemenea, SAB (Salonul Auto București) a semănat oarecum cu expoziția dinainte de criză.

Timpul este relativ și niciodată îndeajuns. Așa că să spunem “acum ori niciodată!” și să pășim în lumea aventurii!

 

Cu bine,

Ciprian Rotaru

About The Author