Totul în acest univers pare să urmeze un sens ciclic: un soare se stinge, un altul se naște, o planetă își execută mișcarea de rotație în jurul unei alte forțe gravitaționale mai mari decât a sa, o ușă se închide, o alta se deschide șamd, practic o perpetuă repetare către un final aproape identic de fiecare dată. Există și cicluri atât de lungi încât este aproape imposibil de imaginat acest lucru. Un exemplu ar fi o teorie recentă, care afirmă că mai există încă o planetă în sistemul nostru solar denumită Planeta X, cu o masă de 10 ori mai mare decât cea a Pământului și care ar explica câteva mișcări de rotație ale altor obiecte din sistemul nostru solar. Conform simulărilor, i-ar trebui în jur de 20.000 de ani acestei planete pentru a realiza o singură orbită în jurul Soarelui. La o asemenea scară, având în vedere durata noastră actuală de viață, pentru noi ar fi imposibil de estimat acest lucru fără ajutorul calculelor matematice și simulărilor. Ne putem doar imagina ce evenimente au avut loc acum 20.000 de ani când această planetă a ajuns poate pe lângă Pământ.
Există foarte multe teorii și explicații pentru orice, dar esența rămâne totdeauna neschimbată. Nevoia de cunoaștere a oamenilor a împins către întrebări fundamentale, iar pentru unele nici până astăzi nu există răspuns concret, doar o serie de teorii unificate și acceptate. Nașterea planetelor este unul dintre misterele care încă nu a fost elucidat. Un lucru atât de fundamental, dar cu o istorie lungă și indescifrabilă momentan.
Cu siguranță putem afirma că și noi ne aflăm, pe lângă ciclul propriu cotidian, într-unul mai mare, al naturii, și intrăm inevitabil într-o istorie poate rescrisă de o infinitate de ori. Totuși, să nu uităm: o nouă zi, o nouă șansă.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru