INVESTIGATII CRIMINALE DISCOVERY CHANNEL DIFUZEAZA PRIMUL DOCUMENTAR DESPRE CAZURI DE CRIMA REALE

Există locuri izolate din America unde s-ar spune că nu a călcat nimeni niciodată. Dar dincolo de aparențe, acele peisaje superbe dezvăluie o realitate sinistră: o adevărată groapă de gunoi pentru aruncat cadavre, un refugiu pentru nenumărate cazuri de crimă rămase nerezolvate. Discovery Channel prezintă în premieră primul program despre cazuri de crimă reale, intitulat Investigații criminale, care poartă publicul pe urmele unei anchete în derulare, pas cu pas. Filmat în timp real, documentarul urmărește investigațiile detectivilor pentru găsirea criminalului.

Printre cazurile prezentate se numără unul rămas nerezolvat de mai bine de două decenii, în micuța comunitate Iberville Parish din Louisiana, situată la nici 25 km de capitala statului, Baton Rouge. În iunie 1997, Eugenie Boisfontaine, o absolventă a Universității Statului Louisiana, care își continua acolo studiile, a fost văzută pentru ultima dată în viață în apropierea lacurilor din zonă. Două luni mai târziu, cadavrul tinerei a fost găsit într-un șanț plin cu apă, fără semne de traumatisme în zona craniană.

Dar cine a ucis-o și de ce? A fost un act de violență singular? Sau numai unul dintr-un șir mai lung de crime? În perioada 1997 – 2003 au rămas nerezolvate 60 de cazuri de femei ucise sau date dispărute în regiune. Și, parcă pentru a complica și mai mult lucrurile, în zona Baton Rouge au existat mai mulți criminali în serie care au acționat în același timp, iar două dintre victimele lor au locuit pe aceeași stradă cu Eugenie. Există oare vreo legătură între aceste cazuri?

Detectivul Rodie Sanchez a fost desemnat să se ocupe de caz în 1997 și de atunci se gândește la el fără încetare. Deși s-a pensionat între timp, el a luat acum îndrăzneața decizie de a reveni în activitate și a primit chiar aprobarea pentru redeschiderea cazului. Rodie e decis să rezolve misterul și să-și respecte promisiunea pe care i-a făcut-o mamei lui Eugenie, găsind persoana sau persoanele care s-au făcut vinovate de moartea fiicei ei.

Retired Detective Rhodes Sanchez and Detective Aubrey St. Angelo speaking by burning field.
Retired Detective Rhodes Sanchez and Detective Aubrey St. Angelo speaking by burning field.

“Nu uiți niciodată primul caz de crimă la care ai lucrat sau primul loc al crimei pe care l-ai văzut în carieră,” spune Rodie. “Și după ce chestia asta îți intră în sânge, vrei să rămâi polițist tot restul vieții tale. Am avut o viață bună ca om al legii, timp de mai bine de 30 de ani. Mi-a fost dor de ea și m-am gândit la acest caz în fiecare zi,” mai spune el.

Pentru această investigație, alături de Rodie va lucra un detectiv tânăr și foarte bine pregătit, Aubrey St. Angelo, care se pricepe să ”citească” oamenii și nu se teme să pună întrebări incomode. Dar cum cei doi nu pot rezolva singuri cazul, lor li se alătură cei mai buni detectivi de la Biroul Șerifului din Iberville Parish.

Din 1997 până în prezent s-au schimbat multe căci criminalistica și analiza ADN au făcut progrese uriașe. Vor fi oare însă aceste elemente de ajuns pentru a rezolva un caz atât de dificil? Și va putea în sfârșit Rodie să-și găsească liniștea, rezolvând acest caz pe care îl urmărește de atâta vreme?