Există o tendință de repetitivitate destul de evidentă pretutindeni, o ciclicitate fixă, care pornește din natură și se reflectă printr-o influență invizibilă nouă, dar independentă, în viața de zi cu zi. Având o influență atât de accentuată asupra noastră, direcționează practic și modul în care trăim și, de ce nu, cum alegem și cum creăm, fie că este vorba de ceva simplu precum alegerea unui traseu în trafic, până la lucruri extrem de complexe precum crearea tehnologiilor de ultimă generație, care apar, în esență, întocmai din nevoia de a nu ne mai raporta la diverse influențe. Aceste influențe pot lua forma unor procese care trebuie optimizate spre exemplu, în care factorul de timp joacă rolul cel mai important. Cu cât influențele sunt mai mari, cu atât este mai dificilă spargerea acestor bariere. De-a lungul timpului, am putea spune că legile fizicii, dar și ale cosmosului, au avut cele mai mari influențe asupra umanității, existând o cursă pentru aflarea legilor naturii, iar după, raportarea la cele mai puțin influente, având în vedere că realitatea nu poate exista fără această raportare obligatorie. Astfel, cu cât influența este mai mică, cu atât mai permisiv este mediul.
“Tot ce este a mai fost și va mai fi”, spunea o zicală pe care am auzit-o recent. O filozofie simplă, dar plină de însemnătate. Zicalele au fost folosite pretutindeni de a sublinia un adevăr obiectiv, având o concentrație maximă de cunoaștere și înțelepciune, poate chiar a unei întregi generații. Pe lângă această ciclicitate obligatorie cu care trebuie să învățăm să conviețuim, există și un cumul de informații existente dintr-o anumită perioadă, care în mod evident trebuie transmisă la închiderea oricărui ciclu, pentru a începe unul nou. De-a lungul timpului s-a putut însă observa o tendință de pierdere de informații esențiale, care au fost ori înlocuite cu altele, ori pierdute, având în vedere că închiderea acestor cicluri nu este atât de evidentă, iar scopul de păstrare a informațiilor esențiale este oarecum fragmentat.
Există foarte multe influențe cumulate care ne direcționează în timp, iar tehnologiile au ajutat omenirea pentru schimbarea raportării la alte influențe, mai puțin naturale nouă, dar mai permisive. Cu siguranță putem afirma că și noi ne aflăm, pe lângă ciclul propriu cotidian, într-unul mai mare, al naturii, și intrăm inevitabil într-o istorie poate rescrisă de o infinitate de ori. Totuși, să nu uităm: o nouă zi, o nouă șansă.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru