ÎNCEPUT CONTINUU

Călătoria de 1.000 de kilometri începe cu un primul pas, spunea un vechi proverb. Acest prim pas, ori primii pași, ar putea fi considerați în diverse situații, la fel de greu de făcut ca și întreaga călătorie. Natura urmează o anume linearitate logică în dezvoltarea și evoluția proceselor care au loc pentru menținerea realității pe care o vedem, o logică percepută și acceptată de toate sistemele care acționează în această realitate. Spre exemplu, dacă așezăm trei mere pe o masă, nu putem lua decât maxim trei mere de pe acea masă, nu putem lua patru sau mai multe. Ar fi imposibil practic, iar singura posibilitate să se întâmple acest lucru ar fi ca forțele fundamentale ce animă universul să nu mai existe și să interacționeze în această formă, iar această schimbare, la rândul ei, ar porni, cel mai probabil, o reacție în lanț. Astfel, cum 1+1 nu poate să fie decât egal cu 2, așa nici această linearitate naturală nu poate fi denaturată. Pregătirea pentru călătorie este foarte importantă și practic în funcție de această pregătire, se poate determina reușita sau eșecul. În esență, pentru orice pregătire, la bază stă prezicerea viitorului. O estimare în avans a unor situații posibile și pregătirea pentru acele situații. O matematică infinit de complexă și într-o continuă schimbare, având în vedere faptul că nimic nu se oprește la momentul în care acele estimări au fost făcute, lucru care face și mai greu estimarea viitoarelor situații.

În mod fundamental, aceste principii sunt folosite în toate domeniile, inclusiv în dezvoltarea noilor tehnologii care, în fazele de concept până la proiectare și design, se estimează rolul lor în diverse situații de lucru, ce aport vor aduce acestea, dar și cum vor fi percepute și folosite de către utilizatori. Există filozofii subtile care stau la baza oricărei idei având în vedere că funcționăm într-o lume finită, calculabilă. Aceste filozofii, pentru a fi de succes, ar trebui să urmeze o linearitate oarecum similară cu cea din natură.

Pot exista și situații în care pregătirea să dureze un timp îndelungat, timp în care mediul înconjurător să se schimbe. “Nu poți călca de două ori în același loc, într-un râu”, afirmă un alt vechi proverb. Un râu curge fără oprire, totdeauna modificând mediul său înconjurător. De asemenea, pot exista și situații în care nu se poate menține linearitatea, ori o parte din estimări să fie greșite, lăsând loc anomaliilor, care, la rândul lor, vor face parte alte sisteme, iar estimările ulterioare să fie aproape imposibile, practic un început continuu fără un sfârșit predictibil.

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru