FUTURELAB: CUM DEZVOLTA MERCEDES-BENZ TRUCKS CAMIONUL VIITORULUI

În cadrul „FutureLab”, Mercedes-Benz Trucks a prezentat o perspectivă asupra camioanelor viitorului și a provocărilor transportului rutier de mărfuri. Sub strategia umbrelă a grupului, CASE (Connected, Autonomous, Shared & Services, Electric), Daimler impulsionează dezvoltarea tehnologică în toate cele patru domenii.

Schimbarea de paradigmă datorată digitalizării, apariția Big Data și a automatizării, creșterea fluxurilor de bunuri și strictețea viitoarelor cerințe legale – Mercedes-Benz Trucks răspunde acestor evoluții în cadrul FutureLab, eveniment ce a avut loc pe 26 iunie, la fabrica Mercedes-Benz din Wörth.

Concentrându-se pe cele 4 direcţii de viitor – Connected, Autonomous, Shared & Services şi Electric (CASE) – Mercedes-Benz Trucks impulsionează progresul tehnic, obiectivul fiind extinderea avantajului tehnologic deținut deja de companie.

Stefan Buchner, Membru al Board-ului Divizional Daimler Trucks și Director al Mercedes-Benz Trucks: „Am inventat camionul și vom continua să impunem ritmul dezvoltării de acum înainte. Camionul viitorului va soluționa multe întrebări fără răspuns. Acesta va fi mai eficace, mai sigur și mai eficient ca niciodată. Va dispune de noi tehnologii și sisteme ce vor veni în ajutorul clienților noștri și implicit al șoferilor, datorită inteligenței și valorilor definitorii.”

Temele de discuție din cadrul FutureLab au fost structurate în 7 workshop-uri, în cadrul cărora Daimler a prezentat soluțiile identificate pentru a face față provocărilor din ce în ce mai rigide cu care se confruntă transportul rutier de mărfuri.

Workshop „Gândire digitală” – Mercedes-Benz Trucks aduce valoare adăugată camionului viitorului prin activități constante de networking în beneficiul celor implicați.

Workshop „Mai mult decât diesel – ce urmează?” – Mercedes-Benz are deja o tradiție în ceea ce privește dezvoltarea de motorizări alternative inovatoare: electrice, pe hidrogen și pe gaz natural.  Avantajele fiecărei opțiuni vin cuplate cu un set specific de provocări.

Workshop „Design din interior spre exterior” – Mercedes-Benz Trucks pune accentul pe șofer. Noile tehnologii permit un control mai bun și oferă  concepte inovatoare de cockpit și afișaj.

Workshop „O nouă eră a legislației” – Începând cu 2019, noile camioane vor avea certificate, pentru prima dată, valorile emisiilor de CO2. În acest scop, Comisia Europeană a dezvoltat procedura de testare VECTO, în colaborare cu industria auto. Mercedes-Benz Trucks susține și solicită dezvoltarea programului VECTO.

Workshop „Evitarea activă a accidentelor” – U.E. și-a propus ca până în 2050 să reducă numărul accidentelor rutiere mortale la aproape 0. Ca lider în materie de inovare în domeniul siguranței și al sistemelor de conducere și asistență, „viziunea conducerii fără accidente” este parte esențială a misiunii Mercedes-Benz Trucks.

Workshop „Automatizare” – Mercedes-Benz Trucks efectuează deja teste cu privire la condusul autonom. Obiectivul pe termen mediu este de a dezvolta un camion care optimizează siguranța și confortul. Pe termen lung, condusul cu grad înalt de automatizare poate avea impact asupra timpilor de conducere și a modului de funcționare al autovehiculului.

Workshop „Provocarea eficienței” – În anii următori, motoarele cu ardere internă vor rămâne indispensabile transportului rutier de mărfuri. De aceea, Mercedes-Benz Trucks face tot posibilul să ofere motoare diesel cât mai eficiente și ecologice.