NOUA CALITATE DE STRUNJIRE A OŢELULUI PENTRU DEGROŞARE LA AVANS MARE

Calitatea GC4405 este concepută pentru viteze mari de îndepărtare a metalului

Sandvik Coromant a introdus recent calităţile GC4425 şi GC4415 de strunjire a oţelului. Noua generaţie de calităţi a fost optimizată în toată privinţele, asigurând o creştere medie de 25% a durabilităţii sculei comparativ cu calităţile anterioare.

„Prin lansarea calităţii GC4405, completăm seria de calităţi pentru strunjirea oţelului în zona de degroşare cu avans mare”, declară Torbjörn Ågren, Specialistul global în aplicarea produselor din cadrul Sandvik Coromant. „Dorim să simplificăm cât mai mult posibil alegerea şi aplicarea calităţii corecte care să se potrivească scopului specific.” Calitatea GC4425 oferă rezistenţă la uzură, rezistenţă la căldură şi tenacitate într-o gamă largă de aplicaţii, în timp ce calitatea GC4415 vine în completarea calităţii GC4425 atunci când este necesar un randament sporit şi rezistenţă ridicată la căldură. Calitatea GC4405 trebuie aplicată pentru a se optimiza productivitatea cu avans mare şi viteze mari de îndepărtare a metalului în condiţii stabile, în care există proprietăţi solicitante privind deformarea plastică. 

Printre caracteristicile noii calităţi se numără şi un nou substrat din carbură cu microstructură optimizată, care va reduce deformarea plastică în aplicaţii cu avans mare. Creşterea semnificativă a rezistenţei la deformare plastică a permis extinderea drastică a domeniului de aplicare, incluzând oţeluri dure şi productivitate sporită în comparaţie cu calitatea GC4305 existentă. 

Noua calitate GC4405 este dotată cu un strat de acoperire cu tehnologie Inveio® din a doua generaţie, versiunea acestui strat fiind concepută special pentru a combate formarea de cratere tipică pentru aplicaţiile P05. Tehnologia Inveio® din a doua generaţie este diferită de cea anterioară datorită stratului din alumină, în care cristalele sunt aliniate într-o orientare şi mai verticală spre suprafaţa superioară pentru a îmbunătăţi rezistenţa la uzură, asigurând calitate şi performanţă mai consecvente.

Noua calitate asigură creşterea semnificativă a productivităţii şi durabilităţii sculei, în special în cazul prelucrării oţelurilor de peste 300 HB. De asemenea, calitatea este adecvată pentru prelucrarea oţelurilor moi — în cazul acesta fără necesitatea prezenţei lichidului de răcire, o oportunitate importantă din punct de vedere al sustenabilităţii.

Testele complete desfăşurate între calitatea GC4305 existentă şi calitatea GC4405 de strunjire a oţelului din următoarea generaţie indică o creştere a durabilităţii sculei între 30% şi 130%, acesta fiind, în principal, un rezultat al rezistenţei semnificativ îmbunătăţite la deformare plastică şi formare de cratere.

Calitatea GC4405 se recomandă pentru degroşare continuă şi semifinisare în condiţii stabile şi un timp de aşchiere lung. Este adecvată pentru prelucrarea cu avans mare folosind geometrii medii, de degroşare sau Wiper în oţeluri dure de peste 300 HB sau pentru prelucrarea cu avans mare şi/sau la viteză înaltă în oţeluri mai moi de sub 300 HB.

Calitatea trebuie aplicată în domeniul de aplicare ISO P05 (P01–P10). Este optimizată pentru oţelurile călite P2.5 slab aliate, însă este recomandată şi pentru aplicaţii de productivitate ridicată în oţeluri P2.1 slab aliate şi oţeluri P1.2 nealiate.