FORME FÃRÃ FOND

Există foarte multe trăsături pe care le împărtășim ca ființe umane, iar curiozitatea este poate una dintre cele mai accentuate și mai predominante dintre aceste trăsături multiple, mai ales în zilele noastre. Sentimentul primordial de mirare din mintea noastră apare și dispare similar cu un fulger într-o furtună imensă, de cele mai multe ori datorită unui factor extern nouă, cum ar fi o întâmplare neobișnuită. Acest fulger, având o multitudine de ramificații, atrage și alte sentimente care vin ca o avalanșă unul după altul. Apusul sau răsăritul Soarelui ar fi un bun exemplu. O “mingie de foc” pe un cer care este totdeauna în mișcare, a fost de la începuturile umanității unul dintre cele mai mari mistere. A fost surprins chiar și în cele mai vechi hieroglife din peșteri întunecare sau zeificat în anumite societăți. O biotehnologie atât de eficientă. Nu poți să nu te întrebi de unde provine această planetă de foc cu combustibil infinit și viață eternă, în comparație cu ciclul de viață al oamenilor și încotro se îndreaptă? Nici până în zilele noastre nu sunt cunoscute originile sale sau ale planetelor, ci există doar teorii acceptate de știință. Un lucru atât de fundamental pe care îl întâlnim zilnic și care rămâne încă un mister, doar o teorie. După sentimentul de mirare, în funcție de intensitatea acestuia, în mod natural, ar începe un proces de cunoaștere, dar acesta se poate altera pe parcurs datorită altor factori care l-ar depăși ca intensitate.

Nimic nu se întâmplă fără motiv, o zicală care exprimă foarte bine mecanicitatea mediului înconjurător. O forță acționează o rotiță într-un loc, un întreg mecanism se pune în mișcare, iar peste un ocean o altă roată începe să se miște datorită acelui impuls.

De asemenea, sentimentul de curiozitate a fost și unul dintre cele mai exploatate, fiind folosit pretutindeni cu succes în toate domeniile. Trebuie totuși să recunoaștem că, dacă nu atrage după sine cunoașterea, apariția sentimentului este benefică doar pentru moment. Astfel, toate lucrurile vor deveni doar forme fără fond, unde nu știm cum funcționează, dar avem o vagă idee.

Iată că a mai început un nou an. Oare cum va fi acest an și ce va aduce 2021? Simplu, daca o acțiune atrage automat o reacțiune, atunci 2021 va fi reacțiunea lui 2020.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru