A venit vara, căldură mare, la mare, la soare, dar şi un nou prilej de a se vorbi iarăşi despre încălzirea globală şi mai nou despre inversarea polilor magnetici sau despre alte scenarii apocaliptice dramatice. Dacă stăm bine să ne gândim, aceste situaţii au fost tratate la nesfârşit în miile de filme cu super-bugete de la Hollywood. Se pare că e un nou trend. Un nou sezon, un nou film. Oare la ce se vor mai gândi? Dacă eşti cinefil şi trăieşti în România este ca şi cum ai juca într-un film de acţiune doar că acţiunea e mai lentă şi nu e un film. Dar senzaţiile sunt asemănătoare. În trafic ai parte de urmăriri, viteză, sentimente trăite la maxim. Pe stradă, dacă ne abatem de la ruta normală, este chiar o aventură, dacă trecem cu vederea aspecte „normale” precum persoanele dubioase, maşinile înmatriculate la bulgari sau străzile întunecate. Exemplele pot continua. Mai lipsesc doar super-eroii. Oare unde sunt?
În sistemul „încet dar sigur” sau „greu la deal cu boii mici” ne întrebăm în ce stadiu găseşte piaţa construcţiilor vara? Nu mai este îngheţată dar nici colorată. Se vorbeşte mult de relansările din toamnă precum se vorbea în iarnă despre relansările din vară, şamd.
Acest lucru mă duce cu gândul la un banc. Pe mare, un vapor. Aisberg! Vaporul îl loveşte şi începe să se scufunde (nu era Titanic). Disperată, toata lumea aleargă spre bărcile de salvare. Reuşesc în cele din urmă să se salveze câţiva dintre pasageri, într-o barcă mică, plus căpitanul. Fericiţi că au scăpat cu viaţă, unul dintre pasageri observă terifiat că şi această barcă avea o problemă şi începea să se scufunde. În jurul bărcii mulţi rechini. Unul dintre pasageri întreabă frenetic: „Ce ne facem? Vom fi mâncaţi de rechini! Căpitanul răspunde: „Vezi cutiuţa aceea? Înăuntru se află o cremă anti-rechini. O vom folosi!”. Pasagerul încântat: „Şi nu ne vor mai manca rechinii?”. Căpitanul răspunde scurt: „Ba da. Dar mai în silă”.
Am reuşit să stau de vorbă cu câţiva reprezentanţi ai pieţei online pentru scule şi echipamente iar lucrurile par a fi înspre pozitiv. Momentan nu există o piaţă bine formată în acest sens, deci există loc de creştere. Cost-effective şi inteligent.
Care este diferenţa între compromis şi echilibru? Diferenţa este că echilibrul nu face rabat de calitate ci mai degrabă caută o soluţie sustenabilă de moment şi afectează în mod pozitiv viitorul.
“Caută şi vei găsi”, “bate şi ţi se va deschide”, cuvinte magice. Un lucru este cert, succesul aparţine celor care nu fac compromisuri.
Numai bine,
Ciprian Rotaru