A auzi, a simți sau a vorbi sunt doar câteva dintre simțurile umane de bază pe care le folosim în fiecare zi, în mod regulat, în viața noastră. Prin intermediul acestora ne trezim, ieșim din casă sau mergem la muncă. Interacționăm cu alți oameni, creăm lucruri în viața reală și ne formăm ideile și conceptele. Ne adaptăm simțurile la mediul înconjurător sau global și le folosim ca instrumente pentru a supraviețui. Din momentul în care primele ființe umane au locuit în peșteri întunecate, aceste simțuri i-au ajutat să supraviețuiască prădătorilor de noapte care existau în acele vremuri pe Pământ. Omenirea a parcurs un drum lung, dar și foarte greu, de atunci și până în zilele noastre, și a reușit să își mențină intacte simțurile de bază, iar pe altele chiar să le dezvolte.
Cu ajutorul tehnologiei am reușit să ne amplificăm simțurile, atingând astfel o eficiență tot mai mare. Acum vedem mai departe decât oricând, chiar înapoi către Big Bing, am creat hărți ale sistemului nostru solar și chiar ale Universului vizibil și putem vedea chiar și cea mai mică particulă a materiei. Este ușor să uităm că toate descoperirileBig Bing umane au venit ca rezultat al multor experimente, experiențe, dar și a creativității sau a intuiției.
Lumea se mișcă repede. Automatizarea și inteligența artificială par a fi viitorul nostru. Am citit recent că automatizarea producției va duce la o pierdere suplimentară de locuri de muncă și un răspuns la acesta va fi un venit minim global. De asemenea, există un procent de persoane care se identifică cu locul de muncă, iar sensul vieții este dat însă de acesta. Să ne gândim la marii poeți și scriitori ai tuturor timpurilor și să ne imaginăm într-un loc în care au avut mai mult timp să creeze, fără griji. Ce culori frumoase ar avea viața în acel loc?
Ne putem întreba oare când deciziile pe care oamenii le iau sunt într-adevăr mai importante în comparație cu cele pe care un robot sau un proces automatizat îl ia? Dacă ne gândim la corpul uman, aproape toate procesele care se desfășoară în interior sunt automatizate. Este ca și cum am fi într-o mașină cu foarte complexă și tot ce trebuie să facem este să ne bucurăm de peisaj.
Nimic care contează cu adevărat nu vine fără un preț. Deși pare uneori dificil și periculos, trebuie să ieșim din zona noastră de confort și să intrăm în jungla modernă. Un vechi proverb japonez spune: “Acceptă-ți destinul cu curaj!”
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru