EFdeN este reprezentanta României în finala Solar Decathlon Europe. Aceasta este cea mai prestigioasă competiție de arhitectură solară și tehnologii integrate ce se adresează universităților și instituțiilor de învățământ din toată lumea. Provocările ediţiei din acest an sunt proiectarea şi construirea unei case solare eficiente energetic în mediul urban care sã rãspundã unor cerinţe precum densificarea, creșterea mobilității, sobrietatea în consum, crearea de inovație, accesibilitatea produsului pe piața națională și funcționalitatea adaptabilă la locație.
Echipa de studenți voluntari a petrecut mai bine de un an proiectând o astfel de casă sustenabilă şi inteligentă, dedicatã fostelor spaţii industriale, astãzi neutilizate, din Bucureşti. Acestea sunt spații ideale pentru susținerea unei dezvoltări policentrice a Capitalei. Rezultatul este o casă care inovează în domeniul eficienței energetice prin integrarea unui spațiu verde sub forma unei sere hibrid, a unui colț de natură perfect integrat în instalațiile casei.
Datorită raportului bine echilibrat între suprafaţa vitratã şi pereţii izolaţi, o astfel de casă reuşeşte să îşi menţină eficienţa energetică la standarde înalte şi, în acelaşi timp, să ofere utilizatorului un confort sporit.
Mai mult decât atât, strategiile pasive – cross ventilation, ventilația spațiului verde (chimney effect) şi utilizarea de suprafețe cu masivitate termică în zona suprafețelor vitrate reduc într-un mod considerabil consumul energetic pentru climatizarea încăperilor. Bufferele termice prevăzute prin conceptul arhitectural (sera, windfang-ul, camera tehnică), evacuarea aerului în apropierea pompei de căldură, termoizolația din vată minerală și utilizarea materialelor cu schimbare de fază pe tubulatura de aer proaspăt sunt alte câteva strategii destinate reducerii consumului energetic.
Pe lângă integrarea unor strategii pasive, dar și raționalizarea celor active prin eficientizarea curbelor de simultaneitate și consum, prototipul EFdeN își procură energia necesară din panourile fotovoltaice, respectiv panourile solare, poziționate pe acoperișul casei. Casa poate fi consideratã autonomă din punct de vedere energetic deoarece, conform balanței energetice calculată pe un an de zile, aceasta produce mai mult decât consumă. În plus, eficiența energetică este asigurată de sistemul de automatizare care activează locuința, protocolul KNX, furnizat de Schneider-Electric, asigură o permanentă conexiune între utilizator și casă pentru condiții de confort sporite, dar și un proces permanent de auto-perfecționare ale aceleași eficiențe energetice
Pentru mai multe detalii despre proiect puteți accesa www.efden.org sau www.fb.com/efden.
Autor: Ioana Diaconu