EFECTUL INVERS

Există în mod incontestabil un set de legi fundamentale pretutindeni valabile pentru noi toți. Atunci când apeși întrerupătorul din cameră, se aprinde becul și camera este luminată sau când pornești mașina, un set de procese se întâmplă mereu în același mod calculat, iar oricine poate conduce acea mașină. Universul a fost creat practic cu aceste legi. Am citit recent că singurul, cel mai important lucru pe care cineva ar putea să îl dorească cu adevărat ar fi ca și mâine 1+1 să facă 2. Conform teoriilor universurilor infinite și paralele nu putem exclude posibilitatea ca într-un viitor incomensurabil de îndepărtat, acest lucru să se schimbe.

Cine suntem, de unde venim, cum am ajuns pe Pământ? Sunt doar câteva dintre întrebările eterne care au stârnit din vechi timpuri curiozitatea omenirii. Se spune că, cu cât oamenii au fost mai aproape de începuturile Universului, cu atât mai aproape erau aceștia de adevăr și, implicit, cu atât era mai ușor de deslușit misterele care îi înconjurau, iar cu cât avansăm mai mult în viitor cu atât ne îndepărtăm de adevăr și ne va fi mai greu să aflăm răspunsul la multe întrebări ce vor veni, chiar și cele de bază.

Luând în calcul ultimele avansări în știință și tehnologie putem spera la o mai mare cunoaștere a lumii misterioase ce ne înconjoară. Bineînțeles, există și posibilitatea să ne dăm seama că, cu cât știm mai mult, cu atât știm mai puțin. În mod cert este mult mai bine să știi decât să nu știi.

Natura umană totdeauna a încercat să deschidă noi căi pentru cunoaștere, de a-și depăși limitele și de a merge acolo unde nimeni nu a mai fost niciodată. Cu toate acestea, asistăm de o perioadă lungă de timp la un efect de echilibru general cu un oarecare efect invers. Să nu uitam că unele dintre cele mai importante praguri ale omenirii au fost depășite prin eforturi, poate chiar supraomenești. Astfel, ieșirea din zona de confort și din siguranța cotidiană sunt necesare pentru o cunoaștere fără frontiere.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru