Ceea ce pare nesemnificativ într-un moment dat ar putea deveni important într-un altul, având în vedere procesele încontinuu schimbătoare ale naturii și, implicit, a tuturor elementelor racordate acesteia, adică inclusiv viața umană și lumea în care trăim zi de zi. Dintr-un punct de vedere metaforic, am putea descrie un oarecare efect de bulgăre de zăpadă reprezentând un anumit proces care, pornind de la o stare inițială cu o semnificație redusă, atrage și construiește împreună cu alte elemente, crescând în viitor mai mare atât ca anvergură, cât și ca forță de propagare. Dacă facem o banală analogie, am putea spune că stăm pe un deal și dăm drumul unui bulgăre care, până la baza dealului, a atras mai multă zăpadă și a crescut în mărime. În funcție și de alți parametri și, bineînțeles, de cauzalitate, acesta se poate face atât de mare încât ar îngropa chiar și o casă. Acum să ne imaginăm câte astfel de procese au loc simultan mediul nostru înconjurător și la ce stadiu sunt fiecare. Având în vedere mediul nostru și resursele finite, putem deduce că acesta ar fi un număr fix, dar variabil, în funcție de numărul proceselor dintr-un anume interval de timp. Similar cu numărul mașinilor din trafic cu ocazia sărbătorilor comparativ cu o dată normală, un număr exagerat de mare, dar crescut artificial de anumiți factori atât direcți, cât și indirecți.
Pe lângă aceste efecte artificiale, regăsim și procese independente, naturale și chiar cosmice, care influențează în mod indirect. Ca o lume paralelă în care totul se oglindește, dar cu mici diferențe datorită finisajului materiei prime care nu poate fi perfect, există mici diferențe insesizabile ochiului liber, dar cu ajutorul unui mecanism de mărire precum un microscop, se pot vedea acele mici diferențe care în timp vor conduce la unele semnificative.
Există foarte multe teorii și explicații pentru orice, dar esența rămâne totdeauna neschimbată. Nevoia de cunoaștere a oamenilor a împins către întrebări fundamentale, iar pentru unele nici până astăzi nu există răspuns concret, doar o serie de teorii unificate și acceptate. Nașterea planetelor este unul dintre misterele care încă nu a fost elucidat. Un lucru atât de fundamental, dar cu o istorie lungă și indescifrabilă momentan.
Cu siguranță putem afirma că și noi ne aflăm, pe lângă ciclul propriu cotidian, într-unul mai mare, al naturii, și intrăm inevitabil într-o istorie poate rescrisă de o infinitate de ori. Totuși, să nu uităm: o nouă zi, o nouă șansă.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru