EFECTE MECANICE

Toate sistemele existente au o latură mecanică care stă la baza funcționării acestora. Similar cu un efect de domino, prin punerea în mișcare a unei singure părți dintr-un sistem, aceasta va exercita o forță pe una sau mai multe părți din imediata vecinătate. De asemenea, aceste părți secundare vor crea alte efecte pentru următoarele părți din vecinătatea lor șamd. Cu cât sistemul este mai eficient, cu atât forța inițială va putea fi mai mică, iar efectele ulterioare mai mari. Aceste principii al mecanicii au fost cel mai probabil preluate din studierea funcționării sistemelor naturale, dar și a lumii înconjurătoare care este în esență un sistem extrem de complex, compus dintr-un număr finit de sisteme ce sunt în relație unul cu celălalt. În schimb, interacțiunile și efectele produse sunt practic infinite, deoarece este aproape imposibil de estimat ce efect va avea orice schimbare a oricărui subsistem, raportat la relația acestuia cu vecinătatea sa sau cu întreg sistemul, chiar și pentru cel mai avansat computer. De asemenea, dacă ar fi să ne gândim la intervale de timp extinse, combinațiile de efecte ar fi și mai mari. Având în vedere toată această complexitate, putem afirma că pentru noi în esență totul se rezumă practic la noroc, care și acesta, la rândul său este o proprietate a tuturor sistemelor, la fel de mecanică.

Orice acțiune are o reacțiune, dar și lipsa de acțiune este tot o acțiune, deoarece există și părți pasive care funcționează în orice sistem. Spre exemplu caroseria unei mașini nu are o parte activă în procesul de deplasare, la fel și copacii din păduri, aceștia nu se pot deplasa, dar totuși fac parte din diverse sisteme în mod pasiv, controlul existând în alte parți active. 

Îmi aduc aminte de un banc: “Un om se ruga zi și noapte la Dumnezeu să câștige la loto. Făcea toate demersurile pentru ca rugăciunile lui să îi fie ascultate. Într-o zi, Dumnezeu decide să îi răspundă și îi spune: Omule, joacă, du-te și pune un bilet!”. Astfel, dacă în final totul se rezumă la șansă, să fim activi și să jucăm.

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru