EFECTE COLATERALE

Totul în acest univers poate fi descris ca o multitudine de efecte ale unor forțe sau energii cunoscute sau necunoscute încă. Aceste forțe și energii pot fi de diverse naturi, unele sunt observabile, precum forța de accelerare, gravitațională sau energia cinetică, iar altele nu. Cele nevăzute compun practic realitatea în care trăim. Toate aceste forțe și energii produc diverse efecte și, în funcție de mediile prin care acestea trec, produc un anumit tip de efecte, se întretaie cu alte forțe pentru produce alte efecte șamd. Geneza acestor forțe a rămas un mister pentru oamenii de știință până în zilele noastre și, cel mai probabil, va mai rămâne pentru mult timp. Cu ajutorul tehnologiilor, chiar și din cele mai vechi timpuri, dar și prin intermediul experimentelor, oamenii au putut studia efectele acestor forțe, generând legi, teorii și principii fundamentale care au fost transmise viitoarelor generații. Acestea au fost folosite pentru a materializa tehnologiile pe care le vedem în ziua de astăzi, indispensabile pentru tipul nostru de existență.

Similar cu un serial cu foarte multe sezoane în genul Game of Thrones, am putea spune că ne aflăm într-unul dintre aceste sezoane, doar că suntem într-un rol secundar, de figurație, fără să știm scenariul și fără să fi luat lecții de actorie înainte, în care soarta colectivă se află în postul de regizor. Stilul este o combinație stranie între comedie și dramă, dar și o oarecare acțiune neîntreruptă, în care vedem diverse forțe acționând în diverse medii cu un efect indirect asupra noastră, unul colateral.

Îmi aduc aminte de o anecdotă: un bărbat stătea pe marginea unui râu de câteva ore fără să prindă nimic. Din cauza timpului așteptat acesta ațipi. Dintr-o dată a fost luat total pe nepregătite de un pește vioi care s-a agățat în cârlig, a tras de fir și l-a trezit. Bărbatul s-a dezechilibrat și înainte să-și revină a căzut în râu. Un băiețel urmărea întâmplarea, iar în timp ce bărbatul se chinuia să iasă din apă, băiețelul s-a întors spre tatăl său și l-a întrebat: “Tată, omul acela prinde un pește sau peștele prinde un om?”.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru