Există, în mod incontestabil, un set de legi fundamentale pretutindeni valabile pentru noi toți. Atunci când apeși întrerupătorul din cameră, se aprinde becul și camera este luminată sau când pornești mașina, un set de procese se întâmplă mereu în același mod calculat, iar oricine poate conduce acea mașină. Universul a fost creat, practic, cu aceste legi. Am citit recent că singurul și cel mai important lucru pe care cineva ar putea să îl dorească cu adevărat ar fi ca și mâine 1+1 să facă 2. Conform teoriilor universurilor infinite și paralele nu putem exclude posibilitatea ca într-un viitor incomensurabil de îndepărtat, acest lucru să se schimbe.

Cine suntem, de unde venim, cum am ajuns pe Pământ? Sunt doar câteva dintre întrebările eterne care au stârnit din vechi timpuri curiozitatea omenirii. Se spune că, cu cât oamenii au fost mai aproape de începuturile Universului, cu atât mai aproape erau aceștia de adevăr și, implicit, cu atât era mai ușor de deslușit misterele care îi înconjurau, iar cu cât avansăm mai mult în viitor, cu atât ne îndepărtăm de adevăr și ne va fi mai greu să aflăm răspunsul la multe întrebări ce vor veni, chiar și cele de bază.

Există foarte multe tradiții care au fost și sunt încă transmise de-a lungul timpului, de la o generație la alta sub diverse forme. Câteva dintre formele cunoscute de noi sunt: muzica, dansurile, arhitectura, teatrul șamd. În esență, este vorba de păstrarea, dar și de transmiterea unor informații valoroase, cu ajutorul anumitor tipuri de mijloace. Având în vedere natura tehnică disponibilă, acestea au fost adaptate timpului respectiv. Dacă ar fi să comparăm cu zilele noastre, în care există o abundență de informație, mijloacele de transmitere nu s-au schimbat în esență ci, mai degrabă, au fost adaptate la care au fost adăugate noi elemente. Cu toate că există extrem de multă informație, accentul este pus pe transmiterea eficientă și foarte rapidă, acest lucru creând doar efecte de scurtă durată. Practic, cu cât există mai multă informație disponibilă, reiese și o necesitate mai mare de filtrare. Care dintre aceasta informație ar trebui păstrată și trimisă mai departe, către viitor?

Natura umană totdeauna a încercat să deschidă noi căi pentru cunoaștere, de a-și depăși limitele și de a merge acolo unde nimeni nu a mai fost niciodată. Cu toate acestea asistăm, de o perioadă lungă de timp, la un efect de echilibru general cu un oarecare efect invers. Să nu uitam că unele dintre cele mai importante praguri ale omenirii au fost depășite prin eforturi, poate chiar supraomenești. Astfel, ieșirea din zona de confort și din siguranța cotidiană sunt necesare pentru o cunoaștere fără frontiere.

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru