Ce face oare diferența în această eră a incertitudinii în care trăim? Când vorbim despre incertitudine, spre exemplu, la nivel interstelar, faptul că lucrurile sunt incerte este, de fapt, o certitudine. Cometele circulă cu viteze incredibile, asteroizii lovesc planetele, găurile negre aspiră tot în calea lor, stelele explodează cu forțe inimaginabile, acestea fiind doar câteva dintre procesele care au loc în orice moment. Cu toate acestea, viața a supraviețuit și putem afirma că își are geneza în această incertitudine. De la geneza sa până în timpurile noastre este un timp foarte îndelungat, dar foarte scurt, în comparație cu vârsta universului. Mai ales când vorbim de forme de viață inteligente care ar putea să reprezinte un punct culminant în toată această istorie. Acest proces de supraviețuire este oarecum similar cu procesul de fabricație al automobilelor, care au fost adaptate de-a lungul timpului pentru a avea cele mai ridicate performanțe și să reziste celor mai dificile condiții de drum. La fel au avut loc adaptări constante cu ajutorul unei biotehnologii misterioase.
Există o mulțime de întrebări la care încă nu există un răspuns viabil, nespeculativ. Bineînțeles, există doar un singur mod de afla și anume de a merge până acolo și de a vedea personal. Altfel, ceea ce este necunoscut va rămâne la fel de necunoscut pentru totdeauna.
Exact ca în faimosul experiment al fizicianului austriac Schrödinger cu pisica din cutie. Acesta a amplasat într-o cutie etanșă, un mecanism special care poate declanșa oricând un gaz toxic. Pasul doi a fost să pună o pisică vie în acea cutie, după care a închis-o. Bineînțeles, rezerva de aer era suficientă. După un timp și-a pus întrebarea: pisica este vie sau nu? Concluzia lui a fost foarte interesantă: deoarece nu știa sigur care era situația din cutie, a putut presupune că: este și vie și nu, în același timp, acest lucru putând fi demonstrat doar prin deschiderea cutiei. Foarte inteligent.
Ceea ce se află dincolo de cunoștințele noastre va rămâne necunoscut dacă nu va fi explorat. Știința avansează în fiecare zi în noi moduri la care nici nu ne-am fi gândit. Lumea de astăzi nu mai seamănă deloc cu cea de acum 30 de ani. Pentru a sparge tiparele, este imperativ necesară o incursiune în necunoscut, iar pentru a descoperi lucruri noi, trebuie să renunțăm la cele vechi.
Astfel, să fie oare viteza îmbunătățită, eficiența sporită sau raportul calitate/preț caracteristicile cele mai importante? Trebuie să recunoaștem că acestea sunt practic câteva dintre caracteristicile unui design inițial. O veche zicală spunea “nu poți scoate apă din piatra seacă”, la fel, fără un design superior nu se pot atinge cele mai ridicate performanțe.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru